Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

14. 06. 2018.

Koalicija: Nezakonito sproveden konkurs u Mladenovcu

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja oštro protestuje zbog uočenih nepravilosti u procesu raspodele sredstava i traži od Veća gradske opštine Mladenovac da poništi rešenje o Raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Mladenovac do kraja 2018. godine.

Iz pomenutog rešenja uočava se tehnički propust opštinske službe koja je proveravaladokumentaciju. Naime, opštinska služba je selektivno putem telefona obavestila pet medija ouočenim nedostacima dok od preostalih sedam to nije zahtevala, iako je prema Zakonu ojavnom informisanju i medijima i Pravilniku o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnoginteresa u oblasti javnog informisanja to bila dužna da učini.Na sednici održanoj 22.5.2018. godine članovi Komisije za ocenjivanje projekata konstatovali suda se nepotpune prijave sedam podnosilaca neće uzeti u razmatranje zbog nepotpunedokumentacije.

U pitanju su prijave Eva doo iz Mladenovca, Media advertising doo iz Beograda,Novosti dana RS doo iz Niša, Stefan Novaković PR Agencija za produkciju RTZ Beograd, IvanaSavić PR Studio za audio video proizvodnju MIS produkcija Beograd, BK TV NJUZ ON LAJNdoo iz Beograda i Sindikata novinara Srbije.Podsećamo lokalne vlasti da se u skladu sa članom 11.

Pravilnika “učesnik konkursa koji jepodneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, obaveštava se danedostatak otkloni u naknadno određenom roku”. Projekat se ne razmatra samo u slučaju daučesnik konkursa “u naknadno određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju”.

Najčešći nedostatak koji je naveden kao obrazloženju je to što određena dokumenta /traženeizjave od dodeljenoj državnoj pomoći, nepostojanje izrečenih mera od samoregulatornih tela islično/ nisu overena kod javnog beležnika. Napominjemo da overu takvih dokumenata ne tražina svojim konkursima Ministarstvo kulture i informisanja i da takav zahtev ne stoji ni u tekstukonkursa Mladenovca, te je pozivanje na taj razlog neosnovan.

Takođe, apelujemo da se u komisije za ocenjivanje projekata imenuju medijski stručnjaci kojiopravdavaju to zvanje, poznaju Zakon o javnom informisanju i medijima, dužnosti i pravačlanova , Zakon i Pravilnik dosledno primenjuju, da se stručno i profesionalno ponašaju ukomisijima.Pozivamo upravu opštine Mladenovac da ubuduće budu transparentniji u procesu realizacijeprojektnog finansiranja i da svoje odluke o imenovanju komisija, potom i rešenja o dodelisredstava objave na svom sajtu.Koalicija smatra da je ovo još jedan primer zloupotrebe primene Zakona o javnom informisanjui medijima i stoga podseća nadležne u lokalnoj upravi Mladenovca na obaveznost poštovanja

Zakona o javnom informisanju i medijima, primenu Pravilnika za sufinansiranje projekta iodgovornost prema građanima Mladenovca kada je u pitanju informisanje i trošenje sredstavabudžeta, te zbog toga traži da se rešenje o raspodeli sredstava poništi.Koalicija novinarskih i medijskih udruženja:

Poslovno udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija ‘’ Lokal pres’’

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

 

Kragujevac-Beograd-Novi Sad14.06.2018.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten