Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Projektno finansiranje

06. 06. 2016.

Publikacija: „Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja“

Publikacija „Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja“ sadrži analizu i druge rezultate jednogodišnjeg monitoringa ovog procesa od strane Koalicije novinarskih i medijskih udruženja, koju kao neformalno partnerstvo čine najznačajnije esnafske organizacije – Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Lokal Pres (LP) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

„Bela knjiga“ sadrži i preporuke na koji način se može unaprediti ovaj proces, koji je od suštinskog značaja za medijsku reformu, a izradila ju je ekipa NDNV-a na osnovu podataka koji su prikupljeni tokom godinu dana praćenja konkursa na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou. „Bela knjiga“ je objavljena u okviru projekta „Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji – nadgledanje projektnog sufinansiranja medija“, kojeg su podržale Ambasada Velike Britanije i Ambasada Australije u Srbiji.

Elektronsku verziju publikacije „Bela knjiga konkursnog sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja“ možete preuzeti OVDE.  


 

Koalicija je kontinuirano i od samog početka aktivno učestvovala u sprovođenju projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja od javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Koalicija je zajednički predlagala članove za konkursne komisije, ali i nadgledala sprovođenje zakona u ovom procesu.

Zahvaljujući projektu „Biti ili ne biti za medijsku reformu u Srbiji – nadgledanje projektnog sufinansiranja medija“ Koalicija je značajno pojačala svoje aktivnosti: analizirala je i nadgledala proces sufinansiranja, redovno izveštavala javnost i nadležne organe o poteškoćama i nezakonitostima i pružala stručnu podršku lokalnim samoupravama u sprovođenju zakona, obaveštavala kvartalno javnost o rezultatima analize, bavila se javnim zagovaranjem dobrih praksi i zakonskih i podzakonskih rešenja…

„Bela knjiga“ sadrži ključne nalaze istraživanja i ona je pokušaj određivanja kvalitativnih i kvantitativnih pokazatelja njegovog (ne)uspeha. Metodološki je važno napomenuti da period kojim se bavi ova publikacija jeste od 1. aprila 2015. do 1. aprila 2016. godine, a obuhvaćeni su svi konkursi koji su podrazumevali aktivnosti u ovom vremenskom okviru, dakle i oni koji su raspisani u prethodnom periodu a realizovani u navedenom, kao i oni koji su raspisani u posmatranom vremenskom intervalu a realizovani posle njega.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten