Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija

06. 04. 2017.

Autor: V. Jeremić Izvor: www.danas.rs

Tanjug postaje akcionarsko društvo

Pravni status Tanjuga trebalo bi u najskorijem periodu da bude rešen tako što će ova bivša državna novinska agencija, koja je od 31. oktobra 2015. godine silom zakona prestala da postoji, biti pretvorena u akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću, saznaje Danas.

Kako saznajemo, Ministarstvo kulture i informisanja je napisalo dva nacrta zakona o Tanjugu koji predviđaju ovakvu transformaciju, a o njima bi u najskorijem periodu trebalo da raspravlja Vlada Srbije.

Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, kaže za Danas da nije nikakva tajna da Vlada vraća Tanjug u život.

- Da se na tome uveliko radi dokaz je i nastup Nina Brajovića, državnog sekretara za informisanje, koji je 15. marta na sastanku Konvent grupe za poglavlje 10, govoreći o aktivnostima u oblasti medija koje su sprovedene od prethodnog sastanka, između ostalog spomenuo i donošenje dva nacrta zakona o Tanjugu. Po tim nacrtima Tanjug bi trebao da postane d. o. o. ili akcionarsko društvo - navodi Lekić.

Državni sekretar Nino Brajović potvrdio je ove navode Danasa. O sudbini Tanjuga juče se oglasio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, navodeći da će Vlada vrlo brzo rešiti status novinske agencije Tanjug.

- Status Tanjuga je relativno pravno neodređen. To ćemo vrlo brzo da rešimo, oni su ni na nebu ni na zemlji u pogledu njihovog pravnog statusa. Tanjug je vrlo važna ustanova ovog društva - rekao je Vukosavljević ne želeći da ulazi u konkretna rešenja o pravnom statusu Tanjuga.

Iako su nacrti zakona o Tanjugu i dalje nepoznanica, iz Vukosavljevićeve izjave se da naslutiti da se Vlada neće u potpunosti distancirati od rada te agencije.

- Srbija kao država, bez obzira ko je na vlasti, ima veliku potrebu da građanima i svetu da informacije iz svoje zemlje. Vrlo je važno da država ima mogućnost da proizvodi i obaveštava javnost šta se dešava - kazao je Vukosavljević.

Branka Đukić, direktorka Tanjuga, kaže za Danas da nju niko nije konsultovao o pomenutim izmenama zakona.

Dragan Janjić, glavni urednik agencije Beta, kaže za Danas da bi, ukoliko je cilj Vlade da informiše građane o svojim aktivnostima, trebalo da osnuje službu za informisanje koja bi svoje sadržaje bez naknade delila medijima.

- Koje god rešenje da odaberu za Tanjug mora se imati u vidu ravnoteža tržišta. Ne bi valjalo da Vlada protežira jednu agenciju koja bi se na tržištu takmičila sa dve agencije koje iza sebe nemaju Vladu - kaže Janjić.

Sličnog mišljenja je i Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a Udruženja novinara Srbije, navodeći da je nužno da rešenje pravnog statusa Tanjuga uspostavi jasnu distancu između te novinske agencije i izvršne vlasti.

- Mora da se pronađe rešenje koje će onemogućiti Vladi da utiče na uređivačku politiku Tanjuga. Isto tako, Tanjug ne bi smeo da bude privilegovan u smislu finansiranja - navodi Jeremić.

Vlada digla ruke od medijskih reformi "Javnosti je promakla vest da je Vlada Srbije donela izmenjenu uredbu o prenosu kapitala bez naknade zaposlenima kod izdavača medija, kojom je omogućila da se lokalnim samoupravama prenesu akcije i udeli medija, čija je privatizacija poništena", kazao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS, napominjući da to praktično znači da je Vlada Srbije digla ruke od medijskih reformi

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten