Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Privatizacija medija

23. 12. 2016.

Autor: A. Popović Izvor: Danas

Država reanimira Tanjug, udruženja podeljena

Predlog Nina Brajovića, novog državnog sekretara za informisanje i medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje, da država vrati u vlasništvo ugašene državne agencije Tanjug, naišla je na podeljena mišljenja novinarskih udruženja. Dok iz Udruženja novinara Srbije poručuju da je za njih ovaj predlog prihvatljiv, jer treba naći rešenje kako bi ova agencija nastavila sa radom, iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije upozoravaju da bi ovakvo rešenje sigurno ugrozilo fer tržišne odnose.

Brajović je izjavio i da bi problem privatizacije Tanjuga mogao biti rešen tako što će vlasništvo biti uređeno po sistemu javno privatnog partnerstva pri čemu bi država imala zlatnu akciju, odnosno 51 odsto udela u vlasništvu. 

Petar Jeremić, predsednik Izvršnog odbora UNS-a, kaže za Danas da problem Tanjuga treba da se reši što pre, uz uslov da to rešenje, po kojem bi ova agencija nastavila sa radom, ne ugrozi preostale agencije na tržištu. 

- Ne mora da znači da ako država ima udeo u vlasništvu Tanjuga da će ga finansirati direktno. Pitanje vlasništva je razdvojeno od finansiranja, ali bilo kakvo rešenje za tu agenciju ne sme da podrazumeva nelojalnu konkurenciju na tržištu prema drugim dvema agencijama - naglašava Jeremić.

On dodaje da je za postojeću situaciju kriva upravo država zato što nije sprovela zakone koje je sama donela. 

- Mislim da neko mora da snosi odgovornost što to do sada nije urađeno u skladu sa zakonima ove države - ističe Jeremić. 

Suprotan stav o ovom predlogu dolazi iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Naime, potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić upozorava da bi ovakvo rešenje sigurno ugrozilo fer tržišne odnose i da je jedino prihvatljivo rešenje za Tanjug ono koje je već propisano zakonom - da se privatizuje. 

- Osnovni cilj treba da bude da se obezbedi ravnopravan tretman novinskih agencija koje posluju na tržištu. Ako Tanjugu država plati dobit, a ostali to ne mogu da priušte stvara se nelojalna konkurencija - tvrdi Janjić.

On kaže da je „jedina normalna ideja“ da se Tanjug privatizuje, a ako država želi svoj kanal informisanja neka napravi neprofitni vladin biro po ugledu na druge zemlje. 

- Privatizacija bi trebalo da se sprovede do ktaja. U ovom trenutku najmanje 10 zakona bi trebalo da se menja da bi se ovo rešenje primenilo - zaključio je Janjić. 

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović takođe upozorava da ovakvo rešenje ne bi bilo u skladu po zakonu i da je o tome trebalo razmišljati pre nego što su oni uopšte doneti. On je začuđen što ovakav predlog dolazi iz UNS-a kada je ovo udruženje podržalo donošenje Zakona o privatizaciji medija, između ostalih i Tanjuga. 

- Ovo rešenje je pre svega protivzakonito i produkt naknadne pameti a sa ciljem da država zadrži jednu medijsku kuću koja je dovoljno moćna da bude njeno propagandno sredstvo. Ukoliko Tanjug bude izuzet iz svoje zakonske obaveze to je jedna strašna diskriminacija u odnosu na druge medije koji su prošli kroz proces privatizacije - ističe Sejdinović.

Vlada Srbije je pre više od godinu dana donela odluku o gašenju Tanjuga, ali ova medijska kuća i danas nesmetano radi.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je izjavio da se Tanjug nalazi u procesu likvidacije, koji će biti okončan tek kada ta agencija izmiri sva dugovanja. 

Vukadinović: Protiv ako stigne u parlament

Đorđe Vukadinović, član skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, kaže da ovaj predlog još zvanično nije došao do odbora, ali da će, ako do toga dođe, on glasati izričito protiv ovakvog rešenja. 

- Ja sam uopšteno protiv koncepta javno-privatnog vlasništva jer je to legalan način za isisavanje preostalih državnih i društvenih resursa koji služi samo da zavara javnost, a mislim da je u oblasti informisanja to posebno neodrživo - objašnjava Vukadinović.

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

28.12.

2016.

Petar [neregistrovani] u 11:45

diskriminacija

Neverovatno da niko ne spominje da je Tanjug zapravo prepolovljen i da je čak veća polovina novinara na ulici od prošlog novembra, a da su otpremnine dobili svi zaposleni, dakle, i oni koji su nastavili s radom. Da li novo rešenje za Tanjug podrazumeva i vraćanje stanja na 1. novembar 2015, jer to jeste Tanjug. Agencija koja je nastavila da posluje pod tim imenom je privatna tvorenina direktorke bez mandata, koja posluje u državnoj zgradi i koristi državnu opremu.

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten