Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Izveštaj: Nadzorni odbor, Sud časti i Komisija za prijem novih članova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

17. 04. 2008.

Izveštaj: Nadzorni odbor, Sud časti i Komisija za prijem novih članova

Izveštaj o radu NUNS-a u mandatu 2006-2008- godine

Protekle dve godine Srbija je preživljavala veoma turbulentne trenutke i to je, naravno, imalo značajan uticaj na medije, pa samim tim i rad NUNS-a. Stanje medijskih sloboda i novinarske profesije, iako se ne može nazvati katastrofalnim, može se okarakterisati kao gore nego neposredno nakon demokratskih promena u našoj zemlji. Danas je novinarima teže nego pre dve ili tri godine, pre svega jer državne strukture i predstavnici političkih partija i dalje nisu svesni da samo slobodni i nezavisni mediji, predstavljaju garant demokratije.
Zaključno sa danom održavanja Skupštine NUNS ima 2916 članova, što znači da je u proteklom periodu tačno 499 novinara primljeno u članstvo udruženja, dok je Komisija za prijem odbila 57 zahteva. NUNS je, uprkos mnoštvu nepovoljnih okolnosti, u periodu od 2006. do 2008. realizovao više od 40 konkretnih projekata. Na polju profesionalnog obrazovanja novinara u protekle dve godine održano je 26 seminara sa više od 310 učesnika, pretežno mladih novinara. To su bili seminari o profesionalnim, radnim, socijalnim i autorskim pravima novinara, seminari koji su se sadržajno ticali međunarodnih odnosa, biznisa, privatizacije, menadžmenta u medijima, berzanskog i političkog izveštavanja, porodičnog nasilja, standarda u izveštavanju, izveštavanja iz kulture, korupcije, kao i više radionica o istraživačkom novinarstvu.
U istom periodu održano je 28 okruglih stolova koje je NUNS neposredno realizovao izuzimajući okrugle stolove, javne rasprave i tribine u kojima je NUNS učestvovao kao suorganizator s partnerskim organizacijama ili Medija Centrom. Samo okruglim stolovima koji su se održavali u sali NUNS-a u Resavskoj, prisustvovalo je više od četiri stotine učesnika i blizu stotinu uvodničara. Otvarane su razne, veoma aktuelne teme - od govora mržnje u medijima i odnosa pravosuđa prema medijima preko izmena medijskih zakona i problema konstituisanja saveta za štampu, do položaja slobodnih novinara i žena u medijima, predizbornog izveštavanja, privatizacije medija... Prosečno je svakog meseca u protekle dve godine održavan po jedan edukativni seminar i jedan okrugli sto, a gotovo da nema grada i medija u Srbiji iz kojeg nije bilo učesnika. Uložen je i veliki napor da NUNS svojim aktivnostima bude prisutan i u unutrašnjosti, pa tako nema većeg mesta koje ima medij da nije bilo posećeno u ovom periodu. Problem je što nije bilo mogućnosti da se u dovoljnoj meri podrži rad i mreža poverenika.
NUNS je u proteklom dvogodišnjem periodu pripremio i javnosti predstavio nekoliko studija i istraživanja, među kojima se svakako ističe istraživanje Novinari i novinarstvo u očima građana i novinara Srbije, dosad najveće i najznačajnije istraživanje o stanju novinarske profeisje u Srbiji. Realizovano je više projekata monitoringa predizbornog izveštavanja, kojima je ukazano na neprofesionalnost i stranaka i medija u predizbornim kampanjama kao i da tokom predizbornih kampanja nema analitičkog novinarstva.
Poslednjih godina strani fondovi za medije u Srbiji svoju aktivnost su sveli na minimum, ali su rad NUNS-a u protekle dve godine podržali: Ambasade SAD, Velike Britanije i Holandije u Beogradu, Fond za otvoreno društvo, OEBS, IREX, Ministarstvo kulture Srbije, Međunarodna federacija novinara, Norveška narodna pomoć, Švedski Helsinški odbor iz Sarajeva, Institut za održive zajednice, Nacionalna zadužbina za demokratiju, Inicijativa mladih za ljudska prava.
Različite aktivnosti NUNS-a (štampanje Dosijea, opremanje centrale NUNS-a i slično) finansijski su pomogle i domaće i strane kompanije: Aerodorom Nikola Tesla, Beogradski sajam, Službeni glasnik, ITM, Gorenje, Blic - Ringier, Danas – Dangraf... 
U prethodne dve godine pri NUNS-u su formirane nove sekcije – Žena u medijima i IT novinari.   
U oktobru 2007. je od novinara dobitnika nagrade za istraživačko novinarstvo osnovan NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, potom i Fondacija Dušan Bogavac, a pripremljen je  predlog Izvršnog odbora NUNS-a o formiranju zadužbine UNS-a i NUNS-a nad Domom novinara u Resavskoj 28. Medija Centar je stabilizovan i radi na pripremi istorijskog događaja za medijsku scenu Srbije – u junu ove godine je domaćin Svetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu, IPI, kada će Beograd posetiti nekoliko stotina uglednih urednika, novinara, medijskih stručnjaka iz celog sveta.
Veliki deo aktivnosti NUNS-a se, na žalost, odnosio na neumorno i uporno apelovanje na sve nadležne institucije da zaštite novinare od progona i pritisaka, a naročito da se novinarima omogući da bezbedno obavljaju svoj posao. Tražili smo od svih predstavnika vlasti da se uključe u rešavanje ovih problema i direktno se obraćali i predsedniku i premijeru Srbije. NUNS sve vreme aktivno radi i na tome da se ne zaborave slučajevi ubijenih kolega: Dade Vujasinović (1994.), Slavka Ćuruvije (1999.) i Milana Pantića (2001.), kao i pokušaj ubistva kolege Dejana Anastasijevića (2007.). Samo tokom 2007. godine 17 puta se pisanim putem kao i u direktnim razgovorima intervenisalo kod nadležnih pravosudnih organa kako bi se informisalo dokle su stigle istrage ubistva novinara. NUNS je više puta javno protestovao i povodom oglušivanja državnih organa Srbije da izvrše nalog Komiteta UN za ljudska prava da se obešteti novinar Željko Bodrožić po tužbi bivšeg funkcionera SPS Dmitra Šegrta.
Povodom teškoća u oblasti medija NUNS se dva puta direktno obraćao predsedniku i premijeru Srbije, i dva puta je delegacija NUNS-a bila primljena kod predsednika Borisa Tadića i neposredno ga informisala o problemima novinarske profesije.
Tokom prethodne dve godine veliki broj medija u Srbiji je privatizovan, posebno tokom prošle godine - kada je prodat ukupno 41 medij, i taj proces je NUNS je podrobno pratio i javnosti ukazivao na sve manjkavosti procesa privatizacije medija, istovremeno protiveći se da država i dalje ostane vlasnik medija. Nakon više od godinu dana rasprave, čeka nas i konačno osnivanje Saveta za štampu, koji će činiti, pored predstavnika NUNS-a i UNS-a, i predstavnici medijske industrije i javnosti.
NUNS je podneo direktnu inicijativu Kancelariji za pridruživanje Evropskoj uniji i da se novinarima olakša i pojednostavi procedura za izdavanje viza za zemlje EU. Rezultat naše inicijative i rada Kancelarije je taj da sada sva profesionalna novinarska udruženja počinju da izdaju potvrde uz pomoć kojih je izdavanje viza za novinare pojednostavljeno i ubrzano. Za članove NUNS je, takođe, u protekle dve godine obezbeđen niz pogodnosti. Pored takoreći tradicionalnih popusta kod Železnice, JAT-a i Montenegro erlajnza, ugovorene su nove pogodnosti kod autobuskih prevoznika kao što su Lasta, Vojvodina, Autobanat, Jedinstvo Vranje, Subotica trans, kao i povlastice u kreditiranju roba, usluga i stanova kod Hipo Alpe Adria Banke, a upravo je ugovoren i paket povlastica sa kompanijom Telenor.

U Beogradu 16. 04. 2008.  
Predsednik NUNS-a:

Nadežda Gaće 

Izveštaj Nadzornog odbora o radu NUNS
u mandatu 2006 - 2008

U skladu sa Statutom, Nadzorni odbor NUNS održao je redovnu godišnju sednicu 08. aprila 2008. godine. Prisutni članovi Nadzornog odbora doneli su sledeće zaključke:

1. Uvidom u finasijsko poslovanje NUNS i izveštaj knjigovodstvene agencije Business line, Nadzorni odbor NUNS konstatovao je da je poslovanje obavljeno u skladu sa Zakonom o knjigovodstvu i da nisu pronadjene nikakve nepravilnosti. Sredstva su utrošena u skladu sa programskim radim i delatnošću NUNS.

2. Stav Nadzornog odbora je da treba povećati učešće novinara iz unutrašnjosti, posebno s juga Srbije, u realizaciji projekata NUNS-a. Preporuka Ndazornog odbora je i da treba poboljšati informisanje članstva o projektnim aktivnostima NUNS-a (seminari i drugi oblici edukacije novinara). Nadzorni odbor je saglasan sa odlukom Izvršnog odbora da članarina za 2008. godinu ostane nepromenjena u iznosu od 1000 dinara.

 U Beogradu, 08. aprila 2008. godine
     
Članovi Nadzornog odbora: 

Milica Ivanović 
Zoran Kosanović
Miodrag Miljković
Jan Briza

Izveštaj o radu Suda časti NUNS-a u mandatu 2006-2008.

 Karakteristika za period rada Suda časti u ovom mandatu koji upravo ističe jeste da je bilo neuporedivo više obraćanja pojedinaca- bilo novinara, bilo građana, čitalaca i slušalaca- nezadovoljnih prikazima određenih tema u medijima nego što su to bili prekršaji Etičkog kodeksa NUNS-a.
 - Samo u dva slučaja, a reč je o „Blicu“ i „Statusu“, Sud časti je našao opravdane razloge za delovanje na osnovu činjenica što je i učinjeno izricanjem upozorenja o kršenju Etičkog kodeksa.
             - Istovremeno za nasleđeni slučaj iz prethodnog sastava Suda časti koji se tiče sukoba između novinara Enesa Halilovića i Medina Halilovića u Novom Pazaru nismo našli dovoljno činjenica koje bi mogle da budu predmet Etičkog kodeksa. Uprkos raznim predstavkama, pismima i primedbama, naročito od Enesa Halilovića nismo našli načina da dvojicu zavađenih novinara suočimo što bi bilo neophodno ukoliko bi zaista trebalo utvrditi poštovanje ili kršenje Kodeksa. Očigledno je da je i prethodni sastav Suda časti imao slične probleme. U međuvremenu sukob dvojice kolega doveo je do fizičkog obračuna.
 - U sferu zanimljivosti ili ako stvari posmatramo malo drugačije- kao sliku stanja u medijima obeleženim raznim tranzicionim događanjima dobijali smo pisma, primedbe i zahteve za delovanje izvan naših obaveza. Najčešće se to ticalo kritika na račun uređivačke politike određenih medija od kojih mnogi u uređivačkom kolegijumu nemaju članove NUNS-a. Uređivačka politika je inače apsolutno pravo i odgovornost svakog medija u čemu Sud časti nema svoju ulogu. Ono o čemu bi se moglo raspravljati u jednom širem kontekstu svakako jeste česta pojava vređanja ličnosti pa i zajednica koje imaju drugačija stanovišta. Jedan takav slučaj se može ilustrovati primerima izveštavanja sa skupa „Ekonomski razvoj lokalnih zajednica- izazovi i rešenja“ održanog u Vršcu, marta 2008. Na primer, u prilogu TV Panovizije sa ovog događaja novinari su u svom pokušaju analitičkog izveštavanja prešli granicu dobrog ukusa. Na ovaj slučaj skrenuta nam je pažnja pismom organizatora.
 - Dobijali smo razne žalbe na kršenje prava akcionara, najčešće malih, prilikom privatizacije i prodaje medija. Baš kao što su nam se obraćali i naši članovi skrećući pažnju na olaka otpuštanja i zanemarivanja prava novinara od vlasnika ili većinskih vlasnika u pojedinim medijima. Nažalost nijedan od ovih slučajeva ne podpada pod pravila Etičkog kodeksa. Zbog toga a posle ovakvog iskustva, smatramo da bi trebalo skrenuti pažnju na veoma ozbiljnu, takoreći urgentnu potrebu da se stvori jak i efikasan sindikat koji bi štitio njihova prava. 

U Beogradu: 16. 04. 2008.                                                            
Predsednik Suda časti :

1. Gordana Logar
2. Jelka Jovanović
3. Petar Janjatović

Izveštaj Komisije za prijem novih članova

Nezavisno udruženje novinara Srbije ima ukupno  2.916 članova.  Od 2006-2008. godine primljeno je 499 kandidata, a uslove za prijem u NUNS nije ispunilo 57 kandidata. Nisu primljeni kandidati koji nisu priložili traženu i orginalnu dokumentaciju, potvrdu redakcije za koju rade, koja mora da ima memorandum, pečat i potpis ovlašćenog lica. Prihvaćene su garancije glavnog i odgovornog urednika medija, poverenika i predsednika NUNS-a.
Na žalost, pojedini kandidati bili su spremni na sve, samo da bi došli do novinarske legitimacije. Učlanjenjem u NUNS stekli bi pravo  i na legitimaciju Međunarodne federacije novinara (čiji smo član od 1994. godine) i na potvrdu radi lakšeg dobijanja vize, što im je verovatno i bio cilj. Problem za članove Komisije bili su kandidati koji su radili za tzv. nezavisne TV produkcije ili pisali za internet novine, jer nije bilo  moguće proveriti njihov profesionalni nivo. 
Za period 2006 – 2008. godine statistički smo obradili strukturu primljenih kandidata po polu, mestu, stručnoj spremi i da li su zaposleni ili honorarci. Što se tiče stručne spreme, najveći broj primljenih kandidata ima završenu srednju školsku spremu. U ovom periodu došlo je do blagog porasta primljenih kandidata koju imaju visoku stručnu spremu. Komisija je zasedala svakog meseca.
Članovi Komisije za prijem novih članovu  u periodu 2006-2008. godine bili su:

1. Mirjana Kalinić (predsednik)
2. Snežana Stojadinović (potpredsednik)
3. Safeta Biševac (član)
4. Lidija Jovetić (član)
5. Veljko Đurović (član)
 
U Beogradu: 15. 04. 2008. godine                                     

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten