Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Usvojeni zakoni u suprotnosti sa principima medijske reforme
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

11. 01. 2008.

Usvojeni zakoni u suprotnosti sa principima medijske reforme

Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o glavnom gradu koje je Narodna skupština Republike Srbije usvojila 29. decembra prošle godine, u delu u kojem se opštinama stavlja u nadležnost da osnivaju televizijske i radio stanice, a Beogradu da osnuje televizijske i radio stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja, predstavljaju ozbiljan i neprihvatljiv udar na reforme medijskog sektora u Srbiji započete nakon oktobarskih promena 2000. godine i posebno usvajanjem Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju 2002. i 2003. godine.

Navedene reforme zasnivaju se na dva najvažnija principa, od kojih je prvi formiranje nezavisnog regulatornog tela za radiodifuziju u čiju je nadležnost stavljeno i izdavanje dozvola za emitere u javnim i nediskriminatornim postupcima, a drugi reforma javnog medijskog sektora kroz obaveznu privatizaciju državnih medija, odnosno transformaciju RTS-a u javni servis. Odredbe novih zakona u direktnoj su suprotnosti sa važećim Zakonom o javnom informisanju kojim je izričito propisano da osnivač javnog glasila ne može biti, ni posredno ni neposredno, lokalna samouprava. Rok za obaveznu privatizaciju štampanih medija u državnoj svojini istekao je još u aprilu 2006. godine, dok je rok za obaveznu privatizaciju državnih elektronskih medija istekao 31. decembra 2007. godine.
Grupa za reformu medijskog sektora ukazuje da je neprihvatljivo da se zakonima koji regulišu funkcionisanje lokalne samouprave ruše temeljna načela i postavke sistemskih zakona iz medijske sfere. Grupa za reformu medijskog sektora smatra da ne postoji ni jedan razlog za vraćanje na prevaziđeni i realno neuspešan model direktnog državnog vlasništva, finansiranja i kontrole nad medijima, te ukazuje na brojne slučajeve instrumentalizacije i zloupotrebe lokalnih i regionalnih javnih medija, kojih smo svi bili svedoci, destruktivnih promena njihovih upravljačkih struktura i uređivačke politike, uzrokovanih isključivo političkim razlozima.
Grupa za reformu medijskog sektora posebno ukazuje da građane niko nije pitao da li pored radio-televizijske pretplate koje već plaćaju za republički i pokrajinski javni servis žale da finansiraju i nove lokalne medije za čiju uređivačku nezavisnost ne postoje nikakve sistemske garancije.
Grupa za reformu medijskog sektora poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da još jednom razmotri sporne odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o glavnom gradu. Od Ministarstva kulture kao nadležnog za vršenje nadzora nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju, tražimo je da spreči osnivanje javnih glasila koje bi bilo u suprotnosti sa odredbama tog propisa.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten