Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Mediaplan-Sarajevo organizuje modul za specijalističko usavršavanje novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 10. 2006.

Milenijumski ciljevi – idealistički ili dobro odmjereni ciljevi

Mediaplan-Sarajevo organizuje modul za specijalističko usavršavanje novinara

Obrazloženje: U septembru 2000. godine Ujedinjene nacije usvojile su Milenijumsku deklaraciju. Ona je osnažena na zasjedanju 2005. godine. To je bio važan momenat za globalnu saradnju u svijetu. Deklaracija je ukazala na ključne izazove sa kojima se susreće čovječanstvo na početku novog milenijuma. Zemlje u regionu su uspostavile milenijumske razvojne ciljeve sa projekcijom do 2015. godine. Novinari će istražiti sudbinu ostvarivanja ovih ciljeva i na taj način podstaći medije u BiH i regionu da o njima počnu pisati i istraživati ih. Za razliku od mnogih drugih zemalja BiH utvrđuje svoje razvojne ciljeve na prekretnici između potpune ovisnosti od intervencije međunarodne zajednice poslije rata 1992.–95. i neophodnosti da preuzme vlastitu odgovornost za samoodrživi razvoj. U mreži mnogih elementarnih problema sa kojima se susreće današnja Bosna milenijumski ciljevi su nestali iz vidokruga javnosti ili se čine idealistički postavljenim. Šta je u pitanju? Novinari će istražiti sudbinu ostvarivanja ovih ciljeva.

Program:
Istraživanje svjesnosti o odgovornosti države za implementaciju milenijumskih ciljeva. Analiza će se napraviti na bazi 20 dubinskih intervjua sa državnim funkcionerima, parlamentarcima i ekspertima. Istraživanje će tokom novembra uraditi Istraživački centar Media plan instituta. Cilj je da se polaznicima staža a zatim medijima da polazna osnova za pisanje istraživačkih tema iz ovog domena. Analiza će se objaviti na www.mediaonline.ba i http://obrazovanje.skolanovinarstva.ba

Workshop– Milenijumski ciljevi - idealistički ili dobro odmjereni ciljevi.

  • Opšti dio:
    - medijska slika jugoistočne Evrope - novi izvori informacija u evropskim institucijama
    - internet kao izvor informacija
  • Specijalistički dio:
    Susret sa državnim funkcionerima, stratezima, ekonomskim i drugim ekspertima, predstavnicima međunarodne zajednice, novinarima specijalistima. Teme: “Borba protiv siromaštva“, „Dobra javna uprava“, „Razvijeno civilno društvo“, „Ravnopravnost polova“, „Zaštita životne okoline“, „Zdravo stanovništvo“, „Dobro obrazovanje“. Na bazi bosansko–herecegovačkog iskustva novinari će slična pitanja moći istražiti i u drugim zemljama.

Produkcija za internet portal i novine. Novinari će indicirati osnovne probleme u ostvarivanju svakog cilja i za svaki cilj obraditi konkretnu temu koja na najbolji način ilustrira odgovornost, strateško opredjeljenje i praksu u ostvarivanju cilja. Moguće teme: „Siromašan i bogat u bosanskim uslovima“, „Opština Centrar Sarajevo – primjer dobre javne uprave“, „Neravnopravnost ravnopravnih naroda (kršenje ljudskih prava u odnosima konstitutivnih naroda u BiH)“, „Žene u novinarstvu, politici, upravi...“, „Ko je odgovoran za rasprodaju bosanskog bogatsva“, „Politika ispred školske reforme...“ Svi tekstovi će biti objavljeni na internetu i preneseni na CD.

Internet časopis: VŠN Media plan imaće posebnu stranicu za učesnike modula
(http://obrazovanje.skolanovinarstva.ba). Stranica će sadržavati vijesti o izvođenju modula, produkciju priloga za korišćenje u štampi i rubriku Forum. Ova stranica će omogućavati stalnu komunikaciju učesnika staža i motivirati njihovu saradnju i saradnju medija u kojima rade.

 

Učesnici modula imaju pravo na stipendiju u koju su uračunati troškovi smeštaja, kao i na pravo na nadoknadu putnih troškova.


Dolazak: 3. decembar 2006.
Workshop: 4 -7.decembar 2006. (4 dana)
Produkcija: 8. – 22. decembar 2006.
Odlazak: 23. decembar 2006.

Informacije:
Zehra Bajramović, sekretar VŠN Media plan
Patriotske lige 30/3, 71000 Sarajevo, BiH
Tel/fax: 00 387 33 213 205
http://obrazovanje.skolanovinarstva.ba
E-mail: bajramović.z@mediaplan.ba

 

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten