Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 07. 2006.

Zloupotreba državne službe

Nezavisno udruženje novinara Srbije obaveštava javnost da su redakcije „Vranjskih“ i OK radija, jedinih nezavisnih medijskih kuća na jugu Srbije, prošle nedelje bile predmet, neobične finansijske kontrole. Inspektori Poreske uprave Kragujevac, pet dana su kontrolisali poslovanje samo ova dva medija.

Trudeći se, kao i uvek, da poštuju zakone, „Vranjske“ i OK radio stavili su na uvid svu traženu poslovnu dokumentaciju, smatrajući da je neosporno pravo države da kontroliše poreske obveznike.

Indikativno je, međutim, da inspektori poreske uprave nisu znali ili nisu hteli da kažu šta je neposredan povod za njihov dolazak, ni da otkriju ko je naložio da se kontrolišu samo „Vranjske“ i OK radio. Podsećamo da u ovom kraju postoji na desetine medija od kojih većina radi potpuno ilegalno, bez dozvola ili žiro računa.

Zbog navedenih činjenica, kao i zbog očiglednog razočarenja inspektora što nisu otkrili nikakve utaje poreza ili prevare, daje nam za pravo da ovakvu finansijsku kontrolu ocenimo kao još jednu vrstu kontinuiranog pritiska vlasti na nezavisnu uređivačku politiku „Vranjskih“ i OK radija. Lokalna vlast,  u nemoći da kontroliše ova dva medija, posle silnih tužbi i čak fizičkih pretnji, ne preza ni od zloupotrebe državnih službi koje tako postaju predmet političke samovolje.

NUNS, kao i redakcije „Vranjskih“ i OK radija oštro protestuju zbog ovakog ponašanja i očekuju da, pre svega, Ministarstvo finansija i Republička uprava javnih prihoda reaguju i spreče in

strumentalizaciju državnih službi radi pritisaka na nezavisne medije.

 

U Beogradu: 4.07.2006.god

 

Izvršni odbor NUNS-a

Redakcije „Vranjskih“  i OK radija

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten