Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Članovi UO RTS predložili sami sebe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

07. 06. 2006.

Članovi UO RTS predložili sami sebe

Nezavisno udruženje novinara Srbije i GS Medija Nezavisnost neprijatno su iznenađeni informacijom da su četiri kandidata od devet novoizabranih članova Upravnog odobora Radiodifuzne ustanove Srbije (RTS) predložili sami sebe. Ova informacija zvanično je potvrđena u odgovoru koji je od Republičke radiodifuzne agencije dobio Sindikat RTS Nezavisnost.

NUNS i GS Medija Nezavisnost podsećaju da je u javnom pozivu RRA za predlaganje kandidata za UO RTS, navedeno da predlagači mogu biti ustanove, organizacije, udruženja i druge registrovane grupacije, kao i da je Savet RRA, od preko deset  kadidata koje su za upravne odbore i programske odbore radiodifuznih ustanova Srbije i Vojvodine predložili NUNS, GS Medija Nezavisnost i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, usvojio samo jedan predlog.

Ne želimo da ovom prilikom ulazimo u pitanja stručnosti novoizabranih članova UO, ali sistem “samopredlaganja” svakako nepriliči demokratski prihvaćenim procedurama izbora na odgovorne funkcije.

Podsećamo i da je RRA na zahtev NUNS-a i NDNV da, prema Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja, dostavi kriterijume i obrazloženje odluke o izboru kandidata za navedene upravne i programske odbore, izbegla da dostavi tražene kopije dokumenata. Zajedno sa informacijom o predlagačima izabranih kandidata, to samo potvrđuje da se Savet RRA prema budućem javnom servisu Srbije ponaša kao da je u pitanju njihov privatni kapital, a ne televizija koju pretplatom finansiraju građani Srbije.

U Beogradu: 7.06. 2006. god

U ime GS Medija Nezavisnost i NUNS
Sekretarijat NUNS-a

Odgovor iz RRA

Članovi i predlagači

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten