Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  IFJ I SEEMO podržali novinarska udruženja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

03. 05. 2006.

IFJ I SEEMO podržali novinarska udruženja

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Medijska organizacija urednika, medijskih radnika i vodećih novinare Jugoistočne Evrope (SEEMO) dale su podršku protestima četiri novinarska udruženja (Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Granskog sindikata Medija Nezavisnost) povodom raspodele nacionalnih frekvencija za radio-televizijske emitere i odluke Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA) o privremenom oduzimanju dozvole RT BK.

IFJ i SEEMO posebno podržavaju zahtev NUNS i UNS iznet u saopštenju od 24.aprila 2006.godine da  u tom procesu ne sme biti selektovnosti niti nedozvoljenih uticaja političkih grupacija i drugih interesnih grupa.

“Pozivamo nadležne organe da preduzmu sve potrebne mere u  reorganizaciji procesa rapodele frevencija i da u slučaju upotrebe policijskih snaga poštuju međunarodne standarde”, kaže se u pismu IFJ upućenom NUNS.

 IFJ i  SEEMO dalje naglašavaju da podržavaju napore na uvođenju reda u sferi elektronskih medije u Srbiji, ali da su zabrinuti zbog dešavanja nastalih nakon ovih odluka i upozoravaju da se pri donošenju ovako važnih odluka u obzir mora uzeti javni interes i kritičko mišljenje javnosti.

“Upozoravamo da nadležni državni organi moraju voditi računa o razlici postupanja sa kriminalnim i medijskim organizacijama, jer čak iako su medijske organizacije pravile određene greške u radu one imaju specifičnu ulogu u javnom životu”, naveo je Oliver Vujović generalni sekretar SEEMO u pismu NUNS.

IFJ  i SEEMO obratiće se i najvišim državnim zvaničnicima Republike Srbije sa zahtevom da  nadležne državne institucije iznesu detaljna obrazloženja donetih odluka i još jednom ih preispitaju, kao i da ovim pitanjima daju najviši državni značaj.

 

U Beogradu: 3. 05. 2006.

Sekretrijat NUNS-a

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten