Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

20. 04. 2006.

Najnoviji primeri poziva na pogrom

Sud časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije skreće pažnju javnosti na sve češće obračune sa pojedincima, grupama i čitavim kolektivitetima koji se ponovo praktikuju i u visokotiražnim novinama kakve su “Večernje novosti”, ali i novinama sa dugom tradicijom poput “NIN”-a.

Najnoviji primeri poziva na pogrom su tzv. informacije o navodnom masovnom prelasku Srba sa pravoslavne na katoličku veroispovest u Hrvatskoj sa navođenjem imena lica i porodica onih koji su se pokrstili. Navodeći da je reč o službenim podacima koje je episkop zagrebačko-ljubljanski Jovan (Pavlović) dostavio vrhu Srpske pravoslavne crkve - a koji zbog prirode i osetljivosti nisu postavljeni na službeni sajt SPC - Novosti su zloupotrebile izvor i faktički pozvale na pogrom "pokršetnika". Kako nije reč o tekstu sa lica mesta, od dopisnika već prilozima urađenim u Beogradu, logično je pretposaviti da iza navodne zabrinutosti za očuvanje srpskog bića i vere Srba u Hrvatskoj ne stoje plemenite pobude. Otvorenim napadom na privatnost, a veroispovest jeste privatna stvar i u Srbiji i u Hrvatskoj, u novinarstvo se vraća politika lažnog patriotizma, političkog etiketiranja i progona svega različitog.

Na sličan način u feljotnu „Majka druge Srbije", objavljenom brojevima od 13. i  20. aprila, kroz krajnje proizvoljan i problematičan portret ugledne istoričarke i nekadašnje političarke Latinke Perović NIN se obračunava sa tzv. drugom Srbijom. Ne ulazeći u pravo svakoga, uključujući i novinare i redakcije, da promovišu određenu politiku i njena načela, Sud časti NUNS nalazi nedospustivim nipodaštavanje, pa u dobrom meri i političku kriminalizaciju kako jedne ličnosti, tako i kruga ljudi povezanih sa njom, ali i javnosti koja podržava takvu opciju.

Sud časti poziva sve kolege da se uzdrže od neprofesionalnog uplitanja u ideološke rasprave i ne svrstavaju uz jednu, drugu, treću politiku i njene protagoniste. Bliska prošlost nas uči da su mediji najubojitije oružje u rukama neodgovornih političara.

 

U Beogradu: 20. 04. 06.

 

Za Izvršni odbor

Predsednik

Nadežda Gaće

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten