Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Preminuo novinar Aleksandar Nenadović
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

28. 03. 2006.

Preminuo novinar Aleksandar Nenadović

Smrću Aleksandra Nenadovića Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izgubilo je jednog od najuglednijih članova, a srpsko novinartvo briljantnog profesionalca koji je, dosledno držeći se postulata profesije kojoj je pripadao svim srcem, kroz sve političke bure u proteklih šezdesetak godina išao uspravno.

Bio je čovek na čije su  mišljenje i savete  računale kolege svih generacija novinara u Srbiji i, jedan  od onih srpskih novinara čiji profesionalni i moralni dignitet nije bilo moguće ni na koji način osporiti.

U novinarskim krugovima i u NUNS-u će ostati upamćen kao čovek izuzetne energije i hrabrosti koji je do poslednjeg  dana života jasno,  precizno i kritički promišljao o srpskoj stvarnosti.

 

Aleksandar Nenadović, novinarstvom je počeo da se bavi početkom pedesetih godina prošlog veka i ostao je upamćen kao dopisnik „Politike“ iz SAD-a, Velike Britanije i specijalni izveštač  iz mnogih zemalja. Bio je glavni i odgovorni urednik „Politike“ i jedan je od osnivača novinske agencije „Beta“. Objavljivao je svoje tekstove  u nedeljniku „Nin“, listovima „Borba“, „Naša borba“, „Danas“ i „Republika“. U beogradskim medijima objavio  je mnogobrojne reportaže, intervjue, komentare i feljtone. Autor je više knjiga, među kojima je „Godina dana Džona Kenedija“, „Dve stotine godina SAD“, „Amerika na raskršću“ ( koautor sa Dušanom Simićem), „Razgovori sa Kočom“...Jedan je od osnivača novinarske nagrade „Jug Grizelj“ koja se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

 

                                                                                         

Za Izvršni odbor NUNS-a   

U Beogradu: 28.03.06.                                                                                     

Predsednik                                                                                            Nadežda Nadežda Gaće

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten