Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS: Najoštrija osuda izveštavanja medija o preminulom maloletnom licu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

04. 02. 2021.

NUNS: Najoštrija osuda izveštavanja medija o preminulom maloletnom licu

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje izveštavanje medija o preminulom maloletnom licu pronađenom u reci Tamiš, koji su svojim pisanjem i snimanjem prekršili Etički kodeks novinara Srbije.

NUNS je uočio da su Kodeks novinara Srbije prekršili sledeći mediji: RTS, Nova.rs, Kurir, Espreso, Telegraf, Večernje novosti, Blic, Informer, Republika/Srpski telegraf, Objektiv, Direktno, Alo, B92, Pink i Prva.

Pre svega, prekršene su odredbe o Poštovanju privatnosti, gde je novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše, te je prilikom izveštavanja o nesrećama nedozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava. Novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama. U izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Takođe, prekršena je Odgovornost novinara, u kojoj je novinar dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i Novinarska pažnja, gde je novinar obavezan da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom. Korišćenje časnih sredstava je isto prekršeno, što se tiče izveštavanja o ovom slučaju.

NUNS poziva sve medije da nesreću ne pretvaraju o senzacionalistički dernek, i da poštuju privatnost žrtve i njene porodice, jer ovaj konkretan slučaj, kao i svaki drugi slične prirode, koliko god interesovala širu javnost sa dužnom pažnjom se moraju čuvati informacije od ličnosti oštećenih i detalji slučaja. 

Sa druge strane, Zakon o elektronskim medijima zahteva da se medijska usluga pruža na način kojim se poštuju ljudska prava, naročito dostojanstvo ličnosti, a obaveze medijskih emitera se detaljno i preizno uređuju Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga REM-a.

Pravilnik obavezuje pružaoce medijskih usluga da informacije o tragičnom događaju objavljuju bez senzacionalizma i uz poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve takvog događaja, žrtvinih srodnika ili drugih žrtvi bliskih lica, kao i da medijsku uslugu pruža na način kojim se poštuje dostojanstvo ličnosti korisnika medijske usluge, učesnika u programu i lica na koje se objavljena informacija odnosi.

Svakako, preporučujemo svi zaposlenima u medijima da se drže priručnika „Prevencija samoubistva“, koji može da se pročita na ovom LINKU.

NUNS će obavestiti Savet za štampu i REM povodom ovog nečasnog izveštavanja.

NUNS,

04.02.2021.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten