Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Safejournalists: Novinari i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 07. 2020.

Safejournalists: Novinari i mediji u Srbiji pod ozbiljnim pritiscima

Nova vrsta pritiska na novinare, medije i organizacije civilnog društva (OCD) u Srbiji. Neki od poznatih novinara, medija i OCD su pod istragom koju je pokrenula Uprava za sprečavanje pranja novca.

Spomenuta institucija koja je u Srbiji ekvivalent  finansijskoj obaveštajnoj službi (Financial Inteligence Unit) sastavila je spisak medija, novinara i OCD i poslala zvanični zahtev 13. jula 2020. godine svim komercijalnim bankama u Srbiji da dostave informacije i dokumentaciju u vezi sa svim dinarskim i deviznim računima i transakcijama  tih entiteta sa liste. Podaci o ovoj listi objavljeni su u srpskim medijima u ponedeljak uveče (27. jula), a listu čini 20 pojedinaca i 37 medija i OCD-a. Na listi je šest novinara i 10 medijskih i novinarskih organizacija čiji se rad zasniva na zaštiti javnog interesa u javnom informisanju, a jedna od njih je naša partnerska organizacija Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Srpske vlasti ovakvim javnim popisom kritičkih civilnih organizacija i pojedinaca takođe štete pretpostavci nevinosti, što je ljudsko pravo zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima,  obzirom da su provladini mediji podstaknuti da ih označe kriminalcima u javnom diskursu.

- Mi taj potez državnih vlasti tumačimo kao ozbiljan pritisak na slobodu izražavanja i još jedan pokušaj diskreditacije profesionalnih novinara i novinarskih organizacija, medija i drugih OCD, rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao - Nemamo ništa protiv bilo kakve kontrole, naš rad je inače podložan različitim vrstama internih i eksternih revizija, ali tražimo od nadležne institucije da nas obavesti na osnovu čega su svi sa liste osumnjičeni, odnosno koji pokazatelji i rizici podržavaju osnove sumnje, te pokretanje postupka kontrole od strane Uprava za sprečavanje pranja novca. Podsećamo da je ovo institucija koja se bavi istragama u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma. –

Mreža Safejournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu,  izražava podršku svom članu NUNS-u i podseća da takav potez podseća na neke poteze vlasti u zemljama sa autoritarnim režimima, koji koriste vladine mehanizme da bi se obračunavali sa ljudima koji drugačije misle. Iz tog razloga, verujemo da je neophodno da nadležni organi što pre objasne kako je sastavljen ovaj spisak ljudi i organizacija i šta ih je kvalifikovalo da budu na takvoj listi.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.07.2020.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten