Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS: Predizborna kampanja u medijima nastavlja se po nezakonitom Pravilniku REM – a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 05. 2020.

NUNS: Predizborna kampanja u medijima nastavlja se po nezakonitom Pravilniku REM – a

Predizborna kampanja privremeno prekinuta zbog vanrednog stanja nastavljena je 11. maja a u prvi plan ponovo dolazi sporni Pravilnik REM-a.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podseća javnost da je Regulatorno telo za elektronske medije u februaru 2020. godine usvojilo nezakonit Pravilnik o načinu izvršavanja obaveza javnih medijskih servisa tokom predizborne kampanje, a mesec dana kasnije takođe nezakonitu Preporuku komercijalnim pružaocima medijske usluge o obezbeđivanju zastupljenosti bez diskriminacije u toku predizborne kampanje registrovanih političkih stranaka, koalicija i kandidata.

Uprkos mišnjenju nadležnog Ministarstva od 21. januara 2020. u kom se jasno navodi da Zakon o elektronskim medijima ne prepoznaje razliku između javnih medijskih servisa i ostali pružalaca medijskih usluga, REM je ostao pri stavu da za PMU izda samo Preporuku o ponašanju tokom predizborne kampanje, a za javne medisjke servise važi Pravilnik. Ministarstvo kulture i informisanja svom mišljenju dalje navodi da pomenuti Pravilnik nije usklađen sa članom 47 ZEM – a u kom su navedene obaveze opšte obaveze PMU u odnosu na programski sadržaj. U članu 47 , stavi 1. tački 5 navodi se da je PMU dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje, a u toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije.

Međutim koleginice i kolege iz REM – a, dopunile su ovu odredbu iz ZEM – a, dodavši da pri tom treba imati „u vidu značaj političkih stranaka i kandidata, odnosno značaj događaja u kojima oni učestvuju“.

Navedene nezakonitosti samo su deo primedbi koje su na javnoj raspravi tokom decembra iznele nevladine organizacije, između ostalog i naše udruženje, međutim Savet REM-a se nije obazirao niti na naše niti na zamerke nadležnog Ministarstva i na taj način doprinosi neravnopravnoj zastupljenosti političkih kandidata u predizbornoj kampanji.

NUNS već godinama upozorava na neefikasnost, a ponekad i štetno delovanje Saveta REM – a. Ovo je još jedan u nizu poteza koji ukazuje na visoku politizovanost ovog organa (Savet REM) u Regularotnom telu za elektronske medije. To u velikoj meri šteti ugledu REM kao nezavisnog tela u društvu.

Ovde možete pogledati zamerke koje su NUNS, AOM i Lokal pres uputili na Pravilnik i Preporuku REM – a.

NUNS,

12.05.2020.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten