Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna Platforma: Policija mora poštovati zakon
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

23. 04. 2020.

Regionalna Platforma: Policija mora poštovati zakon

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja broji više od 8.200 članova i članica, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobilni telefon i obrisala sve snimke događaja o kojem su izveštavali.

Dvadesetog aprila u 20:30 sati, dok su snimali grupu građana koji su stigli u jedan od izolacionih centara u Tuzli, ekipu RTV Slon je zaustavila policija. Uprkos tome što su imali validne novinarske akreditacije i dozvolu za kretanje i rad tokom policijskog časa, njihov mobilni telefon je oduzet, a pre nego što im je vraćen, sav materijal je izbrisan s njega. Sa RTV Slon su izjavili da je ovaj postupak rezultat proizvoljne odluke policajaca Tuzlanskog kantona da zabrane snimanje navedenog događaja. Krizni štab Tuzlanskog kantona, direktor Uprave policije i šef Centra za policijsku upravu odmah su reagovali i sankcionirali akcije policijskih službenika.

– Zatražili smo i hitnu istragu incidenta od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i adekvatne sankcije i oni su odmah reagovali – rekla je Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja BH novinari. – Ipak, neprihvatljivo je i još uvek nije razumljivo da novinare koji praktično rizikuju svoje živote za donošenje pravovremenih i proverenih informacija u javnost, policija tako tretira. Imaju pravo da snimaju događaje bez prethodnog odobrenja i policija ne može oduzeti njihovu opremu bez sudskog naloga.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara pozdravlja brzu reakciju vlasti Tuzlanskog kantona, koja je pokazala da je moguće sankcionisati odgovorne pripadnike policije, i poziva ne samo pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, već i sve predstavnike države da se suzdrže od donošenja proizvoljne ilegalne odluke da ometaju novinare u radu, brišu njihove materijale i zastrašuju ih. Ovo je posebno važno tokom pandemije COVID-19, kada su tenzije i stres visoki u celom društvu.

Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbednosti novinara.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 23.04.2020.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten