Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS poziva medije da se pridržavaju najviših novinarskih standarda
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

15. 04. 2020.

NUNS poziva medije da se pridržavaju najviših novinarskih standarda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve novinare i medije da se dosledno pridržavaju najviših novinarskih standarda i da tačno, objektivno i blagovremeno informišu građane o situaciji, delovanju institucija, organizacija i pojedinaca u vanrednim okolnostima, kao i da se uzdrže od senzacionalizma ili bilo kog oblika revanšizma.

NUNS više od dve i po decenije, od svog osnivanja, principijelno, dosledno i uporno insistira na unapređenju i zaštiti prava i položaja novinara u društvu, unapređenju profesionalnih standarda i promociji etički odgovornog novinarstva, i u skladu sa tom misijom deluje i u vanrednim okolnostima.

Od ogromnog je značaja za društvo u celini, a posebno u situaciji vanrednog stanja zbog pandemije novog koronavirusa, da se mediji i novinari, bez obzira na razlike i uređivačku politiku, pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, kako se ne bi stvarale nove ili  produbljivale postojeće podele u društvu.

Imajući to u vidu, NUNS prati sve vrste napada, pritisaka i prepreka sa kojima se suočavaju novinarke i novinari u ovom periodu i reaguje na njih u skladu sa svojom misijom. NUNS, takođe, svakodnevno podseća i na obaveze svih medijskih poslenika, kako na one na koje su obavezani zakonima, tako i na one posebne profesionalne norme, na koje ih obavezuje struka i Kodeks novinara Srbije.

Negativne kampanje koje pojedini mediji vode protiv drugih medija, grubo narušavajući i sopstveni ugled, karakteristične su za našu medijsku scenu već duži niz godina i, nažalost, nastavljene su i tokom ove krize. NUNS ocenjuje da je to jedan od većih problema u ovom trenutku, koji posebno zbunjuje građane tokom krize i ugrožava njihovo pravo na proverene, istinite informacije.

Mehanizmi koje pružaju kako domaće regulatorno telo za elektronske medije, tako i Savet za štampu kao samoregulatorno telo, dovoljni su da se zadovolji pravda ukoliko su nečija prava povređena ili oštećena informacijom objavljenom u nekom od medija. NUNS zato apeluje na struku da koristi ove mehanizme koji su na raspolaganju svim građanima Srbije, pa i novinarima i novinarkama.

Apelujemo, takođe, na medije da u svom izveštavanju ne ugrožavaju delovanje novinarskih udruženja, koja štite prava svih novinara, angažovanih u tim istim medijima. Solidarnost je sada neophodna za prevazilaženje krize s kojom se ceo svet po prvi put suočava.

NUNS, 15. april 2020.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten