Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna Platforma: Dve novinake napadnute na uskršnju nedelju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 04. 2020.

Regionalna Platforma: Dve novinake napadnute na uskršnju nedelju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja broji više od 8,200 članova i članica, oštro osuđuje fizičke napade na novinarku portala Dalmacija, Živanu Šušak Živković i snimateljku N1 televizije Ivanu Sivro, u Sirobuji, predgrađu Splita, Hrvatska.

Oba incidenta su se dogodila 12. aprila tokom jutarnje Uskršnje mise u crkvi na Sirobuji. Živana Šušak Živković je napadnuta dok je snimala okupljene vernike ispred crkve. Prvo je grubo gurnuta do ulaznih vrata crkve, a zatim je, dok je uživo prenosila događaj, neko uzeo njen mobilni telefon i uništio ga. U metežu ruka joj je  snažno priklještena crkvenim vratima. Šušak Živković je slučaj prijavila policiji i potražila lekarsku pomoć. Ubrzo nakon toga, u incidentu koji je zabeležila i kamera, snimateljka N1 Ivana Sivro je napadnuta  ispred iste crkve. Na snimcima se vidi muškarac kako vozi automobil prema snimateljki, usporava i rukom udara njenu kameru. U vezi sa ovim incidentima uhapšena su dvojica muškarca.

Važno je napomenuti da je neposredno pre nego što su se napadi desili pastor Sirobujanske crkve Josip Delaš vređao novinare vičući „neka vas đavo nosi“. Takav animozitet imao je uticaja i na ljude okupljene na misi.

-Zašto nije bilo policije ispred crkve? Sva okupljanja su zabranjena, zašto se zakon primenjuje selektivno? Teško je poverovati da splitska policija nije znala za Uskršnju misu u crkvi Sirobuja. Da su bili tamo, ovi incidenti se ne bi desili - rekao je Hrvoje Zovko, predsednik Hrvatskog novinarskog društva i dodao - Iako su napadači uhapšeni, iako je hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Davor Božinović osudio napad, a Splitsko-makarska nadbiskupija se distancirala od Delašovih postupaka, ovo nije dovoljno. Vlasti moraju osigurati novinarima da sigurno i nesmetano rade svoj posao.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednost novinara smatra da su napadi na Živanu Sušak Živković i Ivanu Sivro ozbiljni napadi na bezbednost novinara. Podržava pozive HND-a, vladinim zvaničnicima da odmah osude napade u Sirobuji i adekvatno sankcionišu počinitelje. Takođe poziva Katoličku crkvu u Hrvatskoj  ne samo da osudi i da se distancira od Delašovih reči, već i da pozove svoje vođe i sledbenike da se suzdrže od verbalnog i fizičkog napada na novinare.

U vezi sa ova dva incidenta, Regionalna platforma će obavestiti domaće i međunarodne organizacije za zaštitu bezbednosti novinara.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 13.04. 2020

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten