Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna Platforma: Zašto je Tatjana Lazarević privedena?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

12. 04. 2020.

Regionalna Platforma: Zašto je Tatjana Lazarević privedena?

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara koja broji više od 8,200 članova i članica snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

U subotu, 11. Aprila 2020, pozivajući se na odluku Vlade Kosova o restrikciji kretanja posle 12 časova koja ne važi za novinare i uprkos tome što je pokazala dve pres kartice, Lazarević je privedena u policijsku stanicu gde je ispitana i, nakon toga, puštena. U izjavi za Regionalnu platformu Tatjana Lazarević je potvrdila privođenje i objasnila da je bila na putu do Zdravstvenog centra Zvečane, kao i ranije, kako bi napravila prilog.

- Policijska kola su prošla pored mene polako tri puta pre nego što su se jedna zaustavia. Mislila sam, svi se znamo, malo je mesto. Dala sam svoje dve pres kartice kao što sam i ranije činila. Međutim, ovog puta policija je odlučila da me privede uprkos činjenici da nisam prekršila nijednu zdravstvenu meru koja važi – rekla je Tatjana Lazarević – ono što me brine je da me je novinarka jednog onlajn medija kontaktirala da proveri priču upravo dok se ovo dešavalo.

Kossev je objavio da su fotografije na kojima se vidi Tatjana Lazarević kako razgovara sa policajcima neposredno pre privođena objavljene vrlo brzo na istom portal. Tatjana Lazarević tvrdi da na putu, pored nje i policije, nije bilo nikog vidljivog što navodi na to da se fotograf krio. Ovo samo pojačava sumnje Kosseva da je incident još jedan od pritisaka koje trpi ovaj portal. Nekoliko dana ranije, Kossev je kritikovan zbog emitovanja javne pres konferencije o pandemiji COVID-19 i žailio sa na diskriminaciju i da redakcija nije informasana o vremenu i mestu pres konferencija.

- Sprečavanje novinara na zadatku poput arbitrarnog zaustavljanja od strane policije, privođenja ili ometanje pristupa javnim događajima je pritisak, ne samo na njihov rad već i na slobodu izražavanja i na pravo da budemo informisani. Ovo je, takođe, u suprotnosti sa Ustavom Kosova i zakonima naše države kao i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima – rekla je Gentijana Begoli Pustina, predsednica Odbora Udruženja novinara Kosova – Ne postoji odluka niti mera koja ograničava slobodu kretanja novinara na zadatku u vreme COVID-19. Udruženje već tražilo objašnjenje o ovom incidentu od nadležnih institucija.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara se pridružuje svom članu, Udruženju novinara Kosova  u zahtevu za hitnim objašnjenjem u vezi sa incidentom i poziva institucije Kosova da obezbede pravo novinara na rad u vreme pandemije, uključujući i pristup svim relevantnim pres konferencijama. U isto vreme, pozivamo medijske profesionalce na Kosovu da nastave svoje aktivnosti i prate uvedene mere u vezi sa zaštitom zdravlja i slobodom kretanja. Novinari, kamermani, foto-reporteri i drugi medijski radnici moraju da se zaštite u skladu sa uputstvima i sa sobom stalno nose pres kartice.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 12.04. 2020

Udruženje novinara BHN

Sindikat medija Crne Gore                                              

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten