Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Novinarska i medijka udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

27. 03. 2020.

Novinarska i medijka udruženja: Mediji da ne objavljuju podatke iz zdravstvenih kartona

Novinarska i medijska udruženja podsećaju kolege i koleginice da objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona osoba o kojima se izveštava, nije u skladu s profesionalnim standardima, Kodeksom novinara Srbije, ali ni sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Zakonom o pravima pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Svi ovi dokumenti propisuju da zdravstveni status, bolesti od kojih neko boluje, spadaju u domen privatnostii ne smeju biti objavljeni bez izričitog pristanka osobe o kojoj je reč. Jedini izuzeci su situacije u kojima nečijizdravstveni status može da utiče na bezbednost, zdravstveni i svaki drugi integritet građana i građanki.

Objavljivanje detalja o stanju pacijenata koji su oboleli i preminuli od Kovida 19, posebno je problematično,jer se time krši ne samo pravo na dostojanstvo preminulih (o čemu govori tačka 5 Poglavlja 4 Kodeksanovinara Srbije), već utiče i na privatnost njihovih porodica (tačka 1 Poglavlja 7 Kodeksa novinara Srbije). Podaci o zdravstvenom statusu javnih ličnosti, objavljuju se takođe uz njihov eksplicitni pristanak, bezspekulacija i ulaska u domen intime. Činjenica da državni funkcioneri i članovi lekarskih timova povremeno javno saopštavaju podatke ozdravstvenom statusu preminulih, ne oslobađa novinare i novinarke od odgovornosti profesionanih normi. Novinarska i medijska udruženja pozivaju novinare i medije da u trenucima velike napetosti u društvu, jošpažljivije nego inače procenjuju posledice svog delovanja na pojedince i njihove najbliže, ne zaboravljajućipritom da bi trebalo da rade samo i jedino u javnom interesu. 

U Beogradu,27.03.2020.

Asocijacija onlajn medija

Asocijacija medija

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten