Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

31. 01. 2020.

Regionalna platforma najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje napad na novinarku TV21, Almedinu Ismaili, kojoj su upućene ozbiljne pretnje nakon što je objavila priču o članu političke partije Alijansa za Albance.

Ismaili je 27. januara napisala članak u kojem je spomenula Nešata Ademia, bivšeg člana Alijanse za Albance (AA), nakon  što je on na ličnom Facebook profilu objavio da je napustio tu političku partiju. Po objavljivanju priče, Ademi je telefonom nazvao  Ismaili  i uputio joj ozbiljne pretnje. U tom razgovoru Ademi joj je rekao: „Pretpostavljam da odavno nisi dobila batine. Ubiću te zbog članka koji si objavila.“

Slučaj je odmah prijavljen policiji, koja je sledećeg dana pozvala Ademija u policijsku stanicu da da izjavu. Nažalost, procena institucija za sprovođenje zakona je da nema elemenata za podizanje krivične prijave protiv Ademija.

„Moram da napomenem da buduće napade i pretnje upućene novinarima institucije mogu da spreče jedino pomoću strogih sankcija. Država je obavezna da obezbiedi efikasan sistem za suzbijanje i kažnjavanje napada na novinare. To je nephodno kako bi se u državi poboljšala situacija sa slobodom govora“, rekao je Mladen Čadikovski, predsednik Udruženja novinara Makedonije.

Za samo jedan mesec  u Severnoj Makedoniji zabeležena su četiri napada i ozbiljnih pretnji novinarima, a taj broj je jednak svim zabeleženim slučajevima u ovoj zemlji u toku 2019. godine. U sva četiri slučaja, žrtve pretnji bile su novinarke što izaziva još veću zabrinutost da ovo postaje novi negativni trend u državi.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara podržava Udruženje novinara Makedonije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora u Severnoj Makedoniji. Istovremeno, pozivamo nadležne institucije da ozbiljno shvate napade na novinare i da pronađu adekvatne sankcije za napadače.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 31.01.2020

 

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten