Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Nedopistivo ugrožavanje sigurnosti i novinarskih prava Jelene Stojković i Ajdina Kambera
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

08. 11. 2019.

Izvor: safejournalists.net

Nedopistivo ugrožavanje sigurnosti i novinarskih prava Jelene Stojković i Ajdina Kambera

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, snažno osuđuje pretnje smrću novinarki Večernjih novosti Jeleni Stojković (Srbija) i pritiske od strane policije na novinara Deutsche Wellea Ajdina Kambera i njegovo udaljivanje iz sedišta Vlade Unsko-sanskog kantona (BiH) od strane premijera Ružnića.

Jelena Stojković, autorka teksta o zbivanjima među vranjanskim osnovcima, dobila je 5. novembra uveče zastrašujuće pretnje od žene koja se predstavila kao majka devojčice o kojoj je pisala. „Zvala me je više od 20 puta –  Stojković je rekla Nezavisnom udruženju novinara Srbije – kada sam se javila pretila je da će me ubiti, da će me sačekati kada vodim dete u vrtić, da ne znam s kim imam posla, a usledile su i jezive psovke“. Slučaj je prijavljan policiji koja je zajedno sa tužilaštvom hitno reagovala i novinarki obezbedila pojačan nadzor.

Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber  je 6. novembra pokušao da dodje do premijera Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom delu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavestio da premijer „nema vremena za intervju“.  Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo. Nakon desetak minuta ubeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog  obrazloženje u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

Regionalna platforma upozorava da nasilje i pritisci nad novinarima iz dana u dan raste pogotovo u zemljama Zapadnog Balkana.  Samo ove godine baza safejournalists.netregistrovala je 57 incidenta u Srbiji i 33 u Bosni i Herzegovini. U velikoj meri pritisci dolaze upravo od nosilaca državnih funkcija a suviše često su praćeni i pretnjama i napadima od strane građana.

Regionalna platforma poziva sve nadležne institucije u Srbiji i Bosni i Hercegovini da reaguju i počnu da se bave pitanjem bezbednosti novinara ozbiljnije. Medjunarodne aktere pozivamo da drže vlade odgovornim i doprinesu okruženju u kojem novinari mogu da rade nesmetano.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 08.11.2019.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten