Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  UNS i NUNS: Podrška zaječarskoj produkciji Za media
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

24. 05. 2019.

UNS i NUNS: Podrška zaječarskoj produkciji Za media

Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije izražavaju solidarnost sa redakcijom zaječarske produkcije Za media povodom tužbe protiv te medijske kuće zbog tekstova o nenamenskom trošenju javnog novca dobijenog na prošlogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja za medijske projekte.

UNS i NUNS se pridružuju zahtevu Za media da se Ministarstvo javno izjasni o izveštajima o pravdanju utrošenog novca za projekte firmi GFC i Essentis koje su na konkursu dobile najveće iznose – ukupno 8,6 miliona dinara. Za media je u svojoj analizi utvrdila nepravilnosti u narativnim i finansijskim izveštajima firmi Essentis i GFC, i tim povodom 27. februara Ministarstvu kulture i informisanja postavila pitanje: Da li su prihvaćeni narativni i finansijski izveštaji produkcija Essentis i GFC?

Ministarstvo nije odgovorilo, pa je 7. marta Za media ponovila pitanje, ovog puta javno u tekstu: “Finansijski i narativni izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca”. U tekstu je objavljena analiza nepravilnosti na osnovu finansijskih i narativnih izveštaja GFC i Essentisa.

Povodom pomenutog teksta, državni sekretar Aleksandar Gajović je reagovao saopštenjem za javnost u kome nije odgovorio na pitanja o “sudbini” finansijskih i narativnih izveštaja GFC i Essentisa koji su predati Ministarstvu, već je izneo niz uvreda na račun zaječarske medijske kuće i njenog novinara Dušana Vojvodića. U javnom odgovoru Gajoviću koji su nedavno na svojim sajtovima objavili UNS i NUNS Za media je po treći put postavila pitanje o izveštajima GFC-a i Essentisa.

Krajem aprila, direktorka GFC Danka Milošević je podnela tužbu protiv Za media i dvoje novinara zbog „povrede časti i ugleda“ u tekstovima u kojima su objavljeni rezultati analize finansijskih izveštaja koje su GFC i Essentis predali Ministarstvu. Direktorka GFC je posebno tužila i Boška Savkovića, nagrađivanog dokumentaristu i producenta čije međunarodne nagrade je firma GFC prikazala kao svoje, u projektnoj dokumentaciji za konkurse 2017. i 2018. godine Ministarstva kulture i informisanja.

UNS – NUNS

Beograd 24.05.2019.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten