Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Skupština NUNS-a: Dramatično stanje novinarskih i medijskih sloboda u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

21. 10. 2018.

Skupština NUNS-a: Dramatično stanje novinarskih i medijskih sloboda u Srbiji

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), zajedno sa drugim novinarskim i medijskim udruženjima, nastaviće dijalog sa Vladom kako bi se unapredilo dramatično stanje prava i sloboda novinara i medija, a ukoliko do kraja godine ne bude pozitivnih rezultata NUNS zadržava pravo da se povuče iz pregovora kao i iz izrade nove Medijske strategije, zaključeno je na vanrednoj Skupštini NUNS-a, održanoj juče u beogradskom Medija centru.

Ključne teme NUNS-a su poboljšanje procesa projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja u javnom interesu, unapređenje bezbednosti i sigurnosti novinara i izrada nove Medijske strategije.

Na Skupštini NUNS-a ocenjeno da je proces budžetskog projektnog sufinansiranja javnog interesa u javnom informisanju deformisan u snažan koruptivni mehanizam kojim se novcem građana nagrađuju provladini mediji koji umesto objektivnog informisanja služe za propagandu vladajuće nomenklature, posebno SNS.

Samo u ovoj godini, do 15. oktobra za sufinansiranje medija u Srbiji potrošeno je više od 11,5 miliona evra, od čega je najveći deo raspodeljen provladinim medijima, među kojim i tabloidima koji svakodnevno krše etičke i profesionalne standarde. U nekim konkursima registrovano je brutalno kršenje zakona kroz dodelu novca neregistrovanim ili naknadno registrovanim medijima.

Na Skupštini je ukazano da su u komisijama za ocenjivanje medijskih projekata najbrojniji predstavnici nerenomiranih, javnosti nepoznatih i vlastima naklonjenih udruženja, koji svojim odlukama diskriminišu nezavisne, odgovorne, objektivne i za vlast nepodobne medije.

NUNS će zajedno sa partnerima u neformalnoj medijskoj koaliciji hitno tražiti izmene i dopune normi o projektnom sufinansiranju kako bi se sprečile zloupotrebe koje ukazuju na udruženi kriminalni poduhvat vlasti i njima bliskih medija. Pored toga, preduzeće sve pravne mere, uključujući i krivično gonjenje, protiv članova konkursnih komisija koji svesno krše zakonske norme.    

Zajedno sa drugim udruženjima NUNS će i dalje u Timu za dijalog s Vladom zahtevati rešavanje brojnih problema na medijskoj sceni, s tim što je taj pregovarački proces oročen do kraja godine. Ukoliko do tada ne bude rezultata NUNS zadržava pravo da se povuče iz pregovora, ali i iz Radne grupe za izradu nove Medijske strategije.

Skupština je raspravljala i o statusnim pitanjima unutar organizacije i zaključila da se moraju poboljšati odnosi sa društvima i fondacijama NUNS-a, kao i da se unapredi komunikacija sa članstvom Udruženja. 

Izvršni odbor NUNS-a

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten