Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS zabrinut zbog ignorantskog odnosa vlasti prema fizičkim napadima na novinare
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 06. 2017.

Izvor: NUNS

NUNS zabrinut zbog ignorantskog odnosa vlasti prema fizičkim napadima na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) duboko je zabrinuto zbog krajnje ignorantskog odnosa vlasti prema navodima o fizičkim napadima na novinare koji su izveštavali sa inauguracije srpskog predsednika Aleksanda Vučića, 31. maja 2017. Poslanik vladajuće stranke Vladimir Đukanović je u autorskom tekstu u dnevniku Blic čak otvoreno pozdravio napade na novinare, nazvavši ih provokatorima, što je manir koji dobro pamtimo iz devedesetih godina.

Veliki deo takozvanih mejnstrim medija je izbeglo da potpuno i objektivno izvesti o incidentima koji se dogodili tokom inauguracije. Napadi su postali tema tek nakon što su objavljene fotografije na kojima se jasno vidi kako ljudi u civilu, uz očiglednu primenu brutalne sile, udaljavaju novinare koji su radili svoj posao, i građane.

Podsecamo da je u rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji usvojenoj 14. juna veliki prostor dat pitanju slobode izražavanja i nezavisnosti medija, a od vlasti u Srbiji je zatraženo da "javno i neopozivo osudi sve napade, obezbedi odgovarajuća sredstva za efikasniju istragu napada na novinare i medije da bi počinioci bili privedeni pravdi".

Iz institucija javne vlasti i nije bilo osuđujućih reakcija ni na Đukanovićev stav, ni na sam napad na novinare. Naprotiv, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nije prihvatila predlog da se u okviru sednice Odbora za kulturu i informisanje 16. juna pokrene diskusija o napadima na novinare i da se isti osude, a predsednik Vučić je rekao da nije dobro što su novinari udaljeni, ali je upotrebio izraz provokatori, i pokazao fotografije na kojima se vidi kako se neki od građana koji su pristvovali incidentu opijaju. Nije bilo nikakvih reakcija na oglašavanje građanina sa fotografije koji tvrdi da je ona napravljena tokom izvođenja jedne amaterske pozorišne predstave u kojoj je učestvovao.

Namera NUNS-a svakako nije da predsedniku Srbije određuje šta će da govori, ali naša obaveze je da ukažemo da nije u skladu sa demokratskim principima i slobodom javnog izražavanja da se ceo incident u čijem je centru napad na novinare, iskoristi za obračun sa drugačije mislećim ljudima. Obaveza organa javne vlasti je da osude fizičke napade na sve građane  i da ovakve i slične slučajeve istraže do kraja i utvrde da li je i ko kršio zakon, pa tek onda da izlaze sa zakjučcima i  ocenama.

Za novinare, koji svoj posao ponekad obavljaju u krajnje teškim i potencijalno opasnim uslovima, veoma je bitno da se zakoni koji se odnose na postupanje obezbeđenja na skupovima dosledno poštuju, kao i da se poštuje pravo svih građana da javno izraze svoj stav. Na ovakav pristup obavezuje i evropsko i međunarodno zakonodavstvo.

Pozivamo kolege da se intenzivno bave ovim slučajem i da na konferencijama za novinare redovno postavljaju pitanja o toku istrage, poštovanju zakona, kao i o autentičnosti fotografije na kojoj je jedan građanin predstavljen kao pijanac i nasilnik. Veoma je važno, kako za slobodu izražavanja, tako i za bezbednost svakog novinara  i građanina, da se ovaj slučaj istraži do kraja.

Sekretarijat NUNS-a

 

Beograd, 16.06.2017.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten