Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS: Gospodo iz REM-a, podnesite ostavke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

16. 05. 2017.

Izvor: NUNS

NUNS: Gospodo iz REM-a, podnesite ostavke

Nezavisno udruženje novinara Srbije ponavlja zahtev da članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) podnesu ostavke zato što ne obavljaju svoje dužnosti propisane Zakonom o elektronskim medijima i zbog brojnih skandaloznih propusta u svom radu.

Poslednji dokaz da Savet REM-a ne radi svoj posao je i sudbina nekoliko desetina žalbi građana na predizborne programe elektronskih medija, među kojima se brojne odnose na nesrazmernu zastupljenost Aleksandra Vučića u programima nacionalnih emitera.

Postupajući po prijavama građana, REM nije pokretao postupak već je žalbe prosleđivao emiterima koji su se, kako navode mediji, očekivano izjašnjavali sa „nisam kriv“. REM je odgovore emitera REM prosleđivao podnosiocima žalbi i time okončavao “postupak” po pritužbama građana. U odgovorima je izostao bilo kakav stav ili mišljenje REM-a, ili nalaz stručne službe za nadzor i monitoring u kojoj radi bezmalo 50 ljudi.

Takvim (ne)radom REM je samo potvrdio svoju odluku o odustajanju od nadzora nad radom emitera tokom predizbornih kampanja, iako je to jedna od njegovih najvažnijih obaveza. Podsećamo da REM nije reagovao u toku predizborne kampanje kada su  pojedine televizije sa nacionalnim i regionalnim dozvolama za rad, posebno TV Pink i Studio B, u svojim informativnim emisijama najgrublje kršile predizborna pravila tako što otvoreno navijale za Aleksandra Vučića, dok su drugi predsednički kandidati izvrgavani ruglu. Iz REM-a se proturala laž da postupanje povodom takvih očiglednih kršenja zakona nije njegova obaveza.

NUNS ponovo podseća da u Zakonu o elektronskim medijima jasno stoji da REM, kao samostalno i nezavisno telo, vrši javna ovlašćenja sa ciljem "unapređenja kvaliteta i raznovrsnosti usluga elektronskih medija, doprinosi očuvanju, zaštiti, i razvoju slobode mišljenja i izražavanja u cilju zaštite interesa javnosti".

U čijem interesu radi aktuelni sastav Saveta REM-a?

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 16.05.2017.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten