Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  Mark Dekan: Otpuštanja u Ringieru bila neizbežna i po zakonu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

10. 06. 2015.

Izvor: EFJ/NUNS

Mark Dekan: Otpuštanja u Ringieru bila neizbežna i po zakonu

Postupili smo odgovorno i pošteno, nudeći otpremnine zaposlenima koji su otpušteni. Ove mere su bile neizbežne zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji, kako bi kompanija ostala konkurentna i obezbedila zdravo poslovanje, tvrdi Mark Dekan, generalni direktor kompanije Ringier Aksel Springer Media AG u pismu rukovodstvu Evropske federacije novinara

 Generalni direktor kompanije Ringier Aksel Springer Media AG Mark Dekan uputio je danas pismo predsedniku Evropske federacije novinara (EFJ) Mogensu Bliheru Bjeregardu i generalnom sekretaru ove asocijacije Rikardu Gutierezu, koje NUNS prenosi integralno:

“Poštovani gospodine Bliher Bjeregard,

Poštovani gospodine Gutierez,

 Povodom Vašeg pisma od 8. juna 2015. koje se odnosi na nedavna otpuštanja u grupaciji Ringier Aksel Springer Srbija, dozvolite mi da pojasnim sledeće.

 Naš menadžment u Srbiji je pažljivo razgovarao sa zaposlenima i objasnio zašto je ova odluka bila, na žalost, neizbežna. Pri tome ni u jednom trenutku naši direktori nisu koritstili reči ‘racionalizacija troškova kompanije’ ili ‘morale su da odu najslabije karike’.

 Postupili smo odgovorno i pošteno, nudeći otpremnine zaposlenima sa kojima je prekinuta saradnja. Ove mere su bile neizbežne zbog opadanja prihoda od oglašavanja usled teške ekonomske situacije u Srbiji, kako bi kompanija ostala konkurentna i obezbedila zdravo poslovanje.

 Vaša optužba da je naša kompanija prekršila medijske slobode je neosnovana.  Ringier Aksel Springer Srbija sledi stroge novinarske standarde kompanije Ringier Aksel Springer Media i primer je kritičkog, nezavisnog novinarstva i uredničkog integriteta u Srbiji.

 Razumemo da to ova odluka nije laka za one na koje je direktno uticala, ali mi smo odgovorni ne samo prema ljudima koje su morali da budu otpušteni, već i prema ljudima koji su ostali u kompaniji i prema budućnosti našeg poslovanja u Srbiji.

 S poštovanjem,

 Mark Dekan,

Generalni direktor Ringier Aksel Springer Media AG,

Cirih“

Podsećamo da je NUNS 26. maja javno protestovao zbog masovnog otpuštanja medijskih radnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, koja je izdavač dnevnih listova Blic, Alo, 24 sata, kao i nedeljnika NiN, Blic žena, Puls…

 Ukazali smo tada da je u toku nekoliko sedmica, bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno (do tada) više od petnaest zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari kojima nedostaje tek nekoliko godina do penzionisanja. Prema saznanjima NUNS-a, otpuštaju se gotovo po pravilu iskusni novinari i drugi uposlenici koji su u redakcijama ove kompanije od samog osnivanja dnevnih i nedeljnih izdanja. Otkazi se uručuju po automatizmu i bez ikakvih prethodnih razgovora sa zaposlenima. NUNS je protestovao zbog toga što je reč o veoma profitabilnoj kompaniji, čije poslovodstvo se javno hvali poslovnim uspesima.

 Na protes NUNS-a nije bilo reakcije iz kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, ali je zato talas otpuštanja nastavljen. NUNS je tim povodom o svemu obavestio Evropsku federaciju novinara, sa sedištem u Briselu, kao i novinarska udruženja i sindikate u Švajcarskoj u Nemačkoj, gde se nalaze sedišta kompanija Ringier i Aksel Springer, suvlasnika srpske kompanije.

 

 U tom pismu,  NUNS je ponovio protest, između ostalog, i zbog toga što je „bez ikakve najave, kao i bez jasnih razloga i kriterijuma, otpušteno više od trideset zaposlenih i stalnih saradnika u kompaniji Ringier Axel Springer Srbija, među kojima i samohrane majke i stariji novinari…  PUkazali smo i da je, “prema informacijama od novinara iz redakcija”, u ovoj kompaniji zabranjeno sindikalno organizovanje, tako da zaposlene kojima se izriču otkazi nema ko da zaštiti ili makar pouči o njihovim radnim pravima.    

 Pozvali smo se i na tekst objavljen na sajtu Udruženja novinara Srbije, o tome da je “tek 29. maja, po okončanju masovnog otpuštanja, menadžment kompanije Ringier Aksel Springer Srbija pozvao novinare na sastanak na kome im je rečeno da je do brojnih otpuštanja poslednjih dana u ovoj kompaniji došlo zbog racionalizacije troškova”. Neimenovani novinar je za UNS izjavio da su im poslodavci rekli da je “kompaniji žao ali da su najslabije karike morale biti otpuštene…”  

 Prema saznanjima NUNS-a, među otpuštenima nema nikoga iz inače brojnog menadžmenta kompanije, iako je novinarima rečeno da je razlog masovnih otkaza “racionalizacija troškova”.

 Protest NUNS-a i UNS-a podržala je pre nekoliko dana Evropska federacija novinara, a zatim i Udruženje novinara Nemačke i Sindikat medija Švajcarske koji su posebno osudili to što su medijski radnici otpuštani “u stilu Divljeg zapada” - bez objašnjenja, alternativnih ponuda i programa, i konsultacija sa relevantnim sindikatima i udruženjima.

 Sekretarijat NUNS-a

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

11.06.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 18:58

pitanje za milion dolara

Mendazmentu Blica bolje bi bilo da se sakerije ispod svog kamena i da cuti. Godinama su radili kako su radili daleko od paznje javnosti, a sada se polako sklapa mozaik price o zlostvljanju zaposlenih...
vidim sada na njihom sajtu reagovanje nekakvog Upravnog odbora Asocijacije medija ili slicnog, koje napada NUNS sto nije cuo i drugu stranu... Ali sam menadzment nikako da se oglasi. Tamo, verujte, u celoj upravljackoj strukturi, nema osobe sposobne da napise smislen tekst.
Pitanje za milion dolara: da li neko zna jedan-jedini tekst koji je napisao Veselin Simonovic ili novi urednik Marko Stjepanovic? A oni se izdaju za novinare, i o novinarima sude!

Odgovori
sre

10.06.

2015.

gorčilo [neregistrovani] u 15:26

Mark folirant

Mark Dekan ne govori istinu.
- Menadžment zaposlenima ništa nije objašnjavao. Pozvali su nas i kazali da za nas više nema mesta u kompaniji. Pad prihoda niko nije ni spomenuo. Na naša mesta već su počeli da dovode druge ljude.

- Većina otpuštenih je dobila simbolične otpremnine

- Blic već odavno nije primer kritičkog, nezavisnog novinarstva i uredničkog intergriteta. Blic je irelevantan tabloid, kopija od Alo.

- Drastičan pad tiraža svih izdanja RingierAxelSpringera u Srbiji (Blic, Alo, NIN, Blic puls...) nije posledica ekonomske krize, jer novine koštaju 20-30 dinara, nego izuzetno loše uređivačke politike. Čitaoci su to prepoznali i okrenuli leđa Blicu. Blic je postao prepoznatljiv po Staniji, Soraji, homofobiji, mržnji prema Srpskoj crkvi, ignorisanju opozicije, preteranom dodvoravanju Aleksandru Vučiću...

- Kompanija RingierAxelSpringer u Srbiji još uvek zdravo posluje (profit za prošlu godinu je iznosio 2,5 miliona evra), a jedini razlozi da se otpuste najbolji urednici i novinari su da profit gazdama bude još veći, da bonusi top menadžerima ostanu veliki i da se neuki glavni urednik Mirko Stjepanović oslobodi oponenata na profesionalnom planu.

- Zbog takvog odnosa prema zaposlenima neki od naših najboljih kolega više nisu među živima: Katarina Preradović, Srđan Radulović...

Odgovori

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten