Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

13. 10. 2014. Beograd

Izvor: NUNS

NUNS traži javno slušanje o medijskim slobodama

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije da zakaže javno slušanje na temu medijskih sloboda.

Uz zahtev, NUNS je predao i oko 2.000 potpisa novinara i građana koji su podržali Proglas o medijskim slobodama, kao osnov za razgovor u parlamentu.

U obrazloženju zahteva navodi se da je NUNS zabrinut zbog sve očiglednijeg sužavanja prostora za slobodnu razmenu informacije, mišljenja i stavova na srpskoj medijskoj sceni. 

NUNS ističe i da su mediji i medijske slobode među najslabije ocenjenim oblastima u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. Smatramo da je to dodatni razlog zbog koga treba da se zabrinemo i pažljivo razmotrimo korake koje treba preduzeti kako bi se popravila situacija u ovoj važnoj oblasti usklađivanja sa standardima Evropske unije.

Osnovni uslovi za razvoj demokratije i vladavine prava u jednom društvu su otvoren i odgovoran javni dijalog o ključnim temama i slobodni mediji. Na srpskoj medijskoj sceni toga ima sve manje, umesto da, sa napretkom pregovora sa EU, proces bude obrnut, napominje se u zahtevu NUNS-a.

NUNS je uveren da bi organizovanje javnog slušanja u parlamentu doprinelo afirmaciji medijskih sloboda i slobode izražavanja kao temeljnih društvenih vrednosti bez kojih nema napretka Srbije na njenom evropskom putu, ukazuje se u zahtevu koji je danas upućen Odboru za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.

 

Sekretarijat NUNS-a                                                                  

U Beogradu, 13. oktobra 2014. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten