Naslovna  |  Info  |  Saopštenja  |  NUNS protestuje zbog privođenja novinara RTV Mladenovac
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Saopštenja

06. 06. 2014. Beograd

Izvor: NUNS

NUNS protestuje zbog privođenja novinara RTV Mladenovac

Nezavisno udruženje novinara Srbije izražava zabrinutost i protest zbog policijskog privođenja novinara RTV Mladenovac Dragana Nikolića na informativni razgovor zbog kritičkih sadržaja o pojedinim političkim funkcionerima na njegovom fejsbuk profilu.

Posebno zabrinjava činjenica što je prijavu policiji protiv novinara podneo javni funkcioner – narodni poslanik SNS  iz Mladenovca Milorad Cvetanović.

NUNS podseća da je sloboda izražavanja u Srbiji zagarantovana Ustavom, Zakonom o javnom informisanju i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Jedna od temeljnih medijskih sloboda u demokratskom društvu je neometano izveštavanje o svakoj temi od javnog interesa, što podrazumeva da je javnoj kritici podložan svako, a posebno nosioci janvih funkcija. Partijski i državni funkcioneri su upravo zbog svog položaja i javnog, opravdano izloženi povećanom interesovanju javnosti a time i novinara.

Srpski Zakon o javnom informisanju ukazuje da su nosiocima državnih i političkih funkcija ograničena prava na zaštitu privatnosti. Evropska povelja o slobodi štampe precizira da “pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacije ne sme biti predmet prijetnji, ograničenja ili kažnjavanja”.

Novinar RTV Mladenovac Dragan Nikolić pozvan je na informativni razgovor u policiju zbog prenetog komentara na Fejsbuku, a po prijavi Milorada Cvetanovića, poslanika Srpske napredne stranke, javila je ta televizija. Nikolić je izjavio da je republički poslanik naprednjaka Milorad Cvetavnović podneo prijavu protiv njega zbog "nanošenja štete i kvarenja ugleda visokih funkcionera Srpske napredne stranke". 

"Zapravo, ne radi se ni o jednom tekstu koji sam ja objavio na društvenoj mreži, niti je to tekst koji se pojavio na RTV Mladenovac. Nisam jedini, tu su još Violeta Jovanović i Aćim Slavković iz Sopota koji su učestvovali (u raspravi) na društvenoj mrežu (Facebook) na stranici 'Za bolji Mladeovac'", posvedočio je Nikolić.

On tvrdi da je priveden zato što je preneo deo teksta novinara Aleksandra Bećića sa portala Kolumnista u kome je kritikovan gradski menadžer Beograda Gorana Vesića koji je nedavno izjavio da su građani koji su evakuisani zbog poplava iz Obrenovca načinili štetu u beogradskim hotelima od oko 100.000 evra. "Ja sam samo preneo jedan pasus koji je mene pogodio", rekao je Nikolić.

Rečenica Aleksandra Bećića koju je preneo Dragan Nikolić i zbog koje je pozvan u policiju na informativni razgovor glasi: "Dovoljno je samo ovo - da li znate da ljudima koje ste tamo ocrneli sad niko neće da pruži ruku i kaže 'nemojte tamo, vi imate dete, dođite u našu vikendicu'?! Da li znate da ste od ljudi koji su ostali bez igde ičeg napravili huligane? Bilo koja vlast da je ovo uradila: crvena, žuta, plava, zelena, ponavljam: bilo joja, rekao bih uvek isto: sram vas bilo!"

Sekretarijat NUNS-a

U Beogradu 06.06.2014.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten