Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Smiljana Milinkov: Umesto građana, na RTV-u u fokusu političari i partije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 10. 2020.

Izvor: Autonomija

Smiljana Milinkov: Umesto građana, na RTV-u u fokusu političari i partije

Predstavljena publikacija NDNV-a “Koga su birali manjinski mediji"

Istraživačica medija Smiljana Milinkov kritikovala je danas način izveštavanja redakcija na jezicima nacionalnih manjina na Radio-televiziji Vojvodine (RTV) tokom predizborne kampanje i rekla da su im u fokusu, umesto građana, bili pre svega političari i političke stranke.

“Apsolutno su dominirali javni funkcioneri, odnosno predstavnici republičke i pokrajinske vlasti, a zatim političke partije. S druge strane, glas i mišljenje građana gotovo se uopšte nije čulo, što je vrlo zabrinjavajuće s obzirom da je reč o emisijima emitovanim na javnom servisu koji bi trebalo da bude u funkciji svih građana uopšte a ne samo predstavnika vlasti ili pojedinih političkih partija”, kazala je Smiljana Milinkov.

Ona je to rekla na onlajn konferenciji na kojoj je predstavljena publikacija Nezavisnog društva novinara Vojvodine “Koga su birali manjinski mediji – informisanje na jezicima nacionalnih manjina u svetlu izbora i postizbornih aktivnosti 2020.”

Navela je da je tokom predizborne kampanje analizirano ukupno 155 televizijskih priloga emitovanih u centralnim informativnim emisijama na mađarskom, slovačkom, rusinskom i hrvatskom jeziku na RTV-u.

“U analiziranom uzorku apsolutno dominiraju faktografski novinarski žanrovi i puko prenošenje izjava funkcionera i političara. Samo se jedan od 155 priloga može okarakteristi kao medijska inicijativa”, kazala je Smiljana Milinkov.

Dodala je da je uočen veoma mali broj priloga sa tematikom vladavine prava, položaja 19 nacionalnih manjina i uopšte ljudskih prava.

Ona je rekla da je u prilozima dominirala Srpska napredna stranka i njeni koalicioni partneri, dok je u dnevnicima na mađarskom jeziku dominirao Savez vojvođanskih Mađara, a u dnevnicima na hrvatskom koalicija Ujedinjena demokratska Srbija, čiji je deo bio i Demokratskis avez Hrvata u Vojvodini.

Jedan od autora istraživanja Čaba Presburger ocenio je da je stanje u dnevnom listu na mađarskom jeziku “Mađar so” i dalje takvo da ne postoji nezavisna uređivačka politika, već se uvode i novi mehanizmi dodatnog gušenja slobode informisanja.

“Čini se da se ni zakonodavcu ni Nacionalnom savetu Mađara ne žuri da prilagođavaju Zakon o informisanju i medijima, odnosno osnivačke akte, u januaru usvojenoj Medijskoj strategiji”, rekao je Presburger.

Naveo je da je Nacionalni savet Mađara na onlajn sednici 14. avgusta 2020. usvojio izmene i dopune osnivačkih akata “Mađar soa” i nedeljnika “Het nap”, ali ne da bi u te akte uvrstio smernice iz nove Medijske strategije, već da bi dodatno suzio ovlašćenja glavnog urednika.

“Dakle, nema nikakvih nagoveštaja da li će se na tom polju išta promeniti na bolje, u smislu nezavisne uređivačke politike”, kazao je Presburger.

Prema njegovim rečima, problem je i u tome što novinari u redakcijama na jezicima nacionalnih manjina, uz časne izuzetke, nemaju ni analitički ni kritički pristup svom poslu.

I Smiljana Milinkov i Čaba Presburger su konstatovali da su u fokusu posmatranih medija pre svega bili republički izbori, a na drugom mestu lokalni, dok su pokrajinski izbori bili u potpunom zapećku, iako je reč o medijima čije je sedište u Vojvodini.

“To je samo na prvi pogled čudno, a u stvari je sasvim očekivano, naročito ako znamo kakav je položaj Vojvodine u Srbiji, njene nadležnosti, mogućnosti odlučivanja i finansije”, kazala je Smiljana Milinkov.

Dodala je da je, s druge strane, bilo logično da se upravo o predizbornoj kampanji govori o pitanjima koja predstavljaju probleme za Vojvodinu, ali se to nije desilo.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković rekao je da publikacia predstavlja samo početak razgovora o problemima s kojima se suočavaju mediji na jezicima nacionalnih manjina, koji su jedan od prioriteta u radu NDNV-a, u kojem je više od 30 odsto članova iz redova manjinskih redakcija.

“Ova tema je nezasluženo van fokusa javnosti, naročito ako znamo da urušavanje medija uvek kreće sa periferije”, kazao je Šinković.  

Publikacija je nastala u okviru projekta “Unapređivanje sistema javnog informisanja na jezicima nacionalnih manjina u svetlu izbora i postizbornih aktivnosti”, koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Period analize obuhvatao je tri sedmice pred republičke, pokrajinske i lokalne izbore i jednu sedmicu nakon izbora održanih 21. juna ove godine.

Korpus je obuhvatao jedan dnevni list na mađarskom jeziku (Mađar so), nedeljnike na četiri manjinska jezika (Het Nap, Čaladi Ker, Hlas ljudu, Ruske slovo, Hrvatska riječ), kao i informativni program RTV-a na četiri manjinska jezika (mađarskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom). 

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten