Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Otmičari novinara pekli zanat u Bosni
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

30. 12. 2004.

Izvor: Večernje novosti

Otmičari novinara pekli zanat u Bosni

Pariz - Francuski novinar Kristijan Šano, koji je s jednim kolegom i sunarodnikom četri meseca bio talac „Islamske armije u Iraku“, izjavio je Tanjugu da su njihovi otmičari bili veterani Osame bin Ladena iz Bosne i Hercegovine.

„Otmičari su nam rekli da su se borili u Bosni“ rekao je on. „Jedan od njih, mlađi čovek od tridesetak godina, pričao nam je da je bio u Bin Ladenovom kampu u Agvanistanu i da se borio u Bosni“.

Šeno je u ekskluzivnom intervjuu nacionalnoj agenciji posvedočio da im je jedan od otmičara pustio kasetu sa bosanskom muzikom i podsetio da su među taocima koje su pogubili pripadnici „Islamske organizacije u Iraku“, dvojica Makedonaca i italijanski novinar Enco Baldoni.

„Shvatili smo da se radi o jednom od arapskih ratnih vođa, koji jue ispaljivao rakete u bosni i uzvikivao „džihad, džihad“, rekao je novinar Radio Frens enternasionala. „Shvatili smo i da neki od naših otmičara pripadaju onome što smo nazvali Bin Ladenova planeta“.

Tokom četvomesečnog zatočeništva koji opisuje kao „špijunski roman“, Šeno i njegov kolega iz „Figaroa“, Žorž Malbrino imali su često priliku da razgovaraju sa otmičarima, zahvaljujući dobrom poznavanju arapskig jezika.  Sudbinu dvojice makedonskih talaca, s kojima su zatočeni Francuzi bili u kontaktu, Šeno je nazvao „dramatičnom i patetičnom“.

„Jedan od njih, krupan čovek, bio je ranjen u nogu. Otmičari su nas pitali da li možemo da im prevodimo, ali Makedonci nisu znali ni reč engleskog ili arapskog  i njohova situacija je bila dramatična i patetična, jer nisu bili u stanju da se odbrane i objasne šta tu rade“.

„Otmičari su ih pitali da li su hrišćani ili muslimani, a oni su samo ponavljali „Jugoslavija, Tito, Jugoslavija, Tito“, rekao je Šeno.

„naučio sam i šta znači reč „voda“ koju su takođe ponavljali. Imali smo utisak da ne razumeju situaciju u kojoj se nalaze“, dodao je Šeno.

Dvojica Makedonaca koji su radili u američkoj bazi, ubijeni su posle dva meseca u zatčeništvu.

Otmičari su rekli Francuzima da imaju sreće, jer su bolje prošli od Baldonija kome nisu poverovali da je novinar, već su ga proglasili špijunom i ubili.

„U tom trenutku nismo znali gde je ubijen, nismo videli scenografiju koju su smislili za video snimak egzikucije koju su poslali Italijanima, ali smo znali da su ga zaklali“, svedoči Šeno.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten