Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Princip nekažnjivosti mora se ukinuti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

15. 09. 2020.

Autor: Veran Matić Izvor: Javni servis

Princip nekažnjivosti mora se ukinuti

Teška nedelja je za nama. U par dana koncentrisale su se obeshrabrujuće vesti koje ozbiljno dovode u pitanje temeljne principe koji su preduslovi za nesmetan, bezbedan i profesionalan rad novinara i novinarki u Srbiji. Svakako najveću pažnju je privukla odluka Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije i predmet vratio na ponovno suđenje.

ovoj odluci sam dosta govorio u javnosti i sada mogu sve to da sublimiram u par rečenica:

Poštujući nezavisnost sudskog veća, uveren sam da su mogli da donesu drugačiju odluku.

Svestan sam različitih škola mišljenja koje, u zavisnosti od sopstvenih interesa, zastupaju dijametralno suprotne stavove tim povodom.

Izvesno je samo da je ova odluka izazvala nevericu i razočaranje kako ovde tako i u međunarodnoj zajednici i zbog toga ne treba da čude ovakve reakcije koje su ponovo poslale obeshrabrujuće signale o ovdašnjoj slobodi medija i pravosuđu, koji su deo šire slike koji našu državu konstantno srozavaju u brojnim rangiranjima i kategorizacijama.

Takvi trendovi jedino mogu biti izbegnuti hrabrim iskoracima koji pokazuju promenu dosadašnje prakse i politike.

Zbog toga što patimo od zaborava i zbog relativizacija kojima smo izloženi, važno je još jednom podsetiti:

– Ubistva su se događala po istoj matrici – u godinu i po dana krajem devedesetih dogodili su se atentati na Ibarskoj, u Budvi, na Ćuruviju, nešto kasnije na Ivana Stambolića.

– Ista je šema – žrtve su se zamerile Miloševiću, RDB ih posle toga prati, neko iz JSO ubija… isti ljudi, isti delovi Službe učestvuju u akcijama.

– Slavka je non-stop pratilo kompletno tzv. Prateće odeljenje Beogradskog centra RDB (pratilo ga u tri smene 27 operativaca, sve detaljno zabeleženo u Dosijeu Ćuran).

– Praćenjem rukovodio direktno načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, što su svedoci iz Službe na suđenju označili kao veoma neobično – načelnik nikada ne rukovodi operativnim akcijama.

– Posebno je bio neobičan Radonjićev zahtev da ga sa terena na sam dan ubistva, 11. aprila, izveštavaju o praćenju iz minuta u minut. Prethodni dan, 10. aprila, Radonjić je vikao na načelnika Pratećeg odeljenja Pavića zato što mu tog dana nije javljeno kada se Slavko uputio kući (očigledno zato što je bilo planirano da ga ubiju dan ranije).

– Svedoci iz Službe, koji su učestvovali u praćenju, odreda su pred sudom rekli da je ovakav zahtev načelnika Beogradskog centra RDB-a veoma neobičan, pošto nikad ranije u akcijama nisu izveštavali na taj način, već samo kad dođe do neke promene u kretanju onog ko se prati.

– U Dnevniku dežurstva načelnika RDB na dan ubistva zabeleženo da je Radonjić lično naložio prekidanje praćenja i da je dežurnom načelniku preneo da će biti preduzete „neke druge mere“ – taj dnevnik je priložen kao dokaz.

– Podaci sa baznih stanica pokazuju da su Romić i Kurak bili u blizini mesta ubistva u vreme zločina, kao i komunikaciju koju su imali međusobno, kao i sa Milanom Radonjićem i Radetom Markovićem.

– Romić je tokom iznošenja odbrane slagao da je u vreme ubistva bio u Borči na proslavi, pošto nije znao za dokaze sa baznih stanica. Kasnije je menjao svoj iskaz i govorio kako je samo prošao kolima u blizini mesta zločina, iako je to kretanje bilo nelogično (išao iz Borče ka Dušanovcu, skretanje ka Takovskoj produžuje taj put za nekoliko kilometara)

– Radonjić je lagao da ne poznaje Kuraka i da sa njim nije razgovarao telefonom – materijalni dokazi sa baznih stanica govore da su imali intenzivnu telefonsku komunikaciju na dan ubistva.

– Istraga je dokazala da je iskaz Branke Prpe nepouzdan i da ona nije prepoznala pravog ubicu.

– Suđenje se odvija predugo, čitave 4 godine pred tzv. Specijalnim sudom, završava se 20 godina posle zločina, istrage su opstruirane, istražiteljima prećeno ubistvom (Kecmana planirali da ubiju, što je objavio NIN), mnogi se svedoci pozivaju na to da se više ničeg ne sećaju, neki menjaju iskaze tokom svedočenja…

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten