Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  RSF: Da li sudije u Srbiji i Crnoj Gori štite novinare ili one koji ih napadaju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 07. 2020.

Autor: Nikola Radišić Izvor: N1

RSF: Da li sudije u Srbiji i Crnoj Gori štite novinare ili one koji ih napadaju

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su pravosudne organe Srbije i Crne Gore da se izbore sa nekažnjivošću napada na novinare i garantuju pravična i transparentna suđenja u slučajevima ubistva Slavka Ćuruvije i paljenja kuće Milana Jovanovića u Srbiji i "apsurdnih" optužbi za trgovinu drogom protiv novinara Jova Martinovića u Crnoj Gori, saopštila je ta organizacija.

Oni pitaju da li sudije u Srbiji i Crnoj Gori štite novinare ili one koji ih napadaju. RSF podseća da je prošla 21 godina od ubistva "istraživačkog novinara i eminentnog kritičara diktature Slobodana Miloševića" Slavka Ćuruvije, ali da neizvesnost i dalje postoji kada je reč o osudi njegovih ubica.

RSF navodi da je za 7-9. jul zakazana sednica Apelacionog suda u Beogradu povodom žalbi osuđenih na, kako je nazivaju, "istorijsku presudu, bez presedana" iz aprila 2019. godine, kojom je specijalni sud u Beogradu proglasio krivim četiri bivša službenika Državne bezbednosti i osudio ih na zatvorske kazne u trajanju od 20-30 godina.

"Postoji zabrinutost da bi Apelacioni sud mogao poništiti presudu i naložiti ponovno suđenje, ne samo zbog njihove žalbe već i žalbe tužilaštva, što je teško razumeti, s obzirom na težinu kazne," upozorava RSF.

"Dvoje optuženih su u kućnom pritvoru, a ne u zatvoru i strahuje se da bi na ponovnom suđenju, uz pomoć uključenih obaveštajnih službi, mogli da dovedu u sumnju sve čvrste dokaze i svedočenja oko 100 svedoka koji su prikupljeni uprkos opstrukciji prethodnih vlada i protoka dve decenije," navodi RSF.

Iz te organizacije su ocenili i da su sporost i neefikasnost srpskog pravosuđa u ovom procesu ohrabrili one koji su u decembru 2018. podmetnuli požar u kući novinara Milana Jovanovića i upozoravaju da nije isključeno da će optuženi za to delo biti oslobođeni u nastavku suđenja zakazanog za kraj avgusta.

Navode da je to ročište već odlagano na zahtev odbrane i podseća da su napadači menjali prethodno date iskaze kojima su prvobitno optuživali visokog funkcionera vladajuće SNS i bivšeg predsednika Beogradske opštine Grocka Dragoljuba Simonovića da stoji iza napada, nakon što je on pušten iz pritvora.

RSF navodi da je Milan Jovanović izveštavao o Simonoviću zbog sumnji na korupciju.

"Vrhunac cinizma je kada su advokati optuženog podvrgli Jovanovića "ponižavajućem ispitivanju" u sudnici o imovini koja mu je uništena u požaru, uz žalbe koje su prethodno podignute protiv Jovanovića sa ciljem da ga finansijski oslabe," navodi RSF.

Naredni primer "pravde sa promenljivom geometrijom u regionu" Reporteri bez granica pronašli su u Crnoj Gori, gde je, kako navode, ta zemlja onemogućila pravo na pravično suđenje istraživačkom novinaru Jovu Martinoviću, tako što ga je 15 meseci držala u pritvoru.

"To je ponovo stvorilo utisak da sudovi i tužilaštva primaju naređenja od političara," navodi RSF.

Martinović je prvostepeno osuđen na 18 meseci zatvora po optužbama za šverc marihuane i kriminalno udruživanje. Viši sud u Crnoj Gori izasniće se o žalbama na presudu na sednici 6. jula.

"Oprez je neophodan. Novinar je osuđen uprkos nepobitnim dokazima da su njegovi kontakti sa organizovanim kriminalom bili isključivo u vezi sa njegovim istraživačkim radom," upozorava RSF.

"Sudovi moraju da uzmu u obzir dokaze elemente i svedočenja koja dokazuju nevinost Jova Martinovića. Njegova ponovna osuda bila bi znak nazadovanja Crne Gore u oblasti slobode štampe i poštovanja vladavine prava u trenutku kada se Crna Gora, zajedno sa Srbijom, nalazi u prvom redu u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji," izjavio je Pavol Salaj, šef kancelarije RSF za EU i Balkan.

"U Beogradu, osuđujuća presuda za ubice Slavka Ćuruvije mora biti potvrđena, dok se za napad na kuću Milana Jovanovića brzo mora doneti sudska odluka, a kazne moraju biti dovoljno visoke da označe početak kraja nekažnjivosti zločina počinjenih protiv novinara u Srbiji," zaključio je Salaj.

Na Svetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica Srbija se nalazi na 93, a Crna Gora na 105. mestu, od ukupno 180 zemalja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten