Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Počinje suđenje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv RTV Pančevo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 05. 2020.

Autor: Ivana Predić

Počinje suđenje po drugoj tužbi Nenada Živkovića protiv RTV Pančevo

Televizija Pančevo je u februaru, a potom ponovo u maju i junu prošle godine, emitovala seriju priloga u kojima diskredituje novinara i najgrublje ga vređa. Nakon priloga iz februara, REM im je izrekao dve mere upozorenja, ali one nisu bile prepreka da se sa kampanjom nastavi.

Nakon tužbe koju je Nenad Živković, novinar sajta Pančevo Si Ti, podneo protiv RTV Pančevo, u julu 2019. godine, zbog povrede ugleda i časti, on je ponovo tužio tu televiziju i odgovornu urednicu Jasminu Petković u novembru iste godine. Kako smo saznali u Višem sudu u Beogradu, prvo ročište u ovom postpuku biće održano u petak, 22. maja.

RTV Pančevo je u februaru, a potom ponovo u maju i junu prošle godine, emitovala seriju priloga u kojima diskredituje novinara i najgrublje ga vređa. Nakon priloga iz februara, pančevačkoj televiziji je REM izrekao dve mere upozorenja, ali one nisu bile prepreka da se sa kampanjom nastavi.

Krajem maja na televiziji Pančevo emitovan je video prilog, i objavljen tekst na portalu te televizije, u kojem se za Nenada Živkovića kaže da nije novinar, da je „gori od ostrašćenog političkog aktiviste, da je upetljan u laži, da pati zbog mizerne podrške”, a označen je i kao „uličarski sinonim nedemokratskog dijaloga”.

Nekoliko dana kasnije, pojavili su se novi prilog i tekst. Ovog puta Žiković je označen kao „plaćeni projekat” i kao „politički aktivista”, koji podržava „proustaške medije”. On je predstavljen i kao „sredstvo za dalje ustaške obračune sa Srbijom, lažni novinar, profesionalni ‘opozicionar’, promoter nasilja, lažni borac za mir, opsesivni materijalista, učenik špijuna”. Sutradan emituje se i nastavak priloga, pod nazivom „Živković je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije (2. deo)”, u kojem se između ostalog navodi da se pančevački novinar bavi mahinacijama, prevarama i zloupotrebama.

Zbog ovih priloga, REM je RTV Pančevo izrekao treću meru upozorenja, a dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov, je smenjen za te funkcije.

Kako stoji u tužbi, u koju smo imali uvid, u pomenutim medijskim sadržajima, iznete su neistine i uvredljivi vrednosni sudovi koji su povredili ugled i čast tužioca. Takođe, povređeno je više tačaka Kodeksa novinara Srbije – istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i poštovanje privatnosti.

U tužbi se predlaže da RTV Pančevo i Jasmina Petković, na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede ugleda i časti, isplate Živkoviću 300.000 dinara, i da se toj televiziji zabrani objavljivanje sličnih informacija, pod pretnjom plaćanja 250.000 dinara. Takođe, tuženoj Jasmini Petković se nalaže da pravnosnažnu presudu objavi na TV Pančevo.

Inače, pripremno ročište po prvoj tužbi novinara Nenada Živkovića protiv RTV Pančevo i odgovornog urednika tog medija Miroslava Milakova, održano je u novmebru prošle godine u Višem sudu u Beogradu, naredno je zakazano za 26. mart, ali je odloženo zbog vanrednog stanja. Kako smo saznali u Višem sudu novo ročište u ovom postupku nije zakazano, a neće se još suditi ni pančevačkom portalu epancevo, kojeg je Živković takođe tužio u julu prošle godine. Za uvredljive tekstove objavljene na tom portalu, Savet za štampu je izrekao portalu čak devet opomena i utvrdio do se retko sretao sa tako drastičnim prekršajima profesionalnih i etičkih pravila.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten