Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Kurir prekršio kodekds novinara tekstom o Ani Lalić
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

14. 05. 2020.

Kurir prekršio kodekds novinara tekstom o Ani Lalić

Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom “NOVINARKA ANA LALIĆ SVESNO LAGALA: pogazila kodeks da bi unela strah među ljude“, objavljenim 7. aprila 2020. godine, a Kuriru je naloženo da odluku objavi u svom onlajn izdanju.

Sa devet glasova “za” i jednim “uzdržanim” članovi Komisije zaključili su  da je Kurir ovim tekstom protiv Ane Lalić izneo neosnovane optužbe i klevete, kao i da nije postupio u skladu sa pravilima profesionalne pažnje, a novinar Zlatko Čobović, koji je podneo žalbu, inače član Komisije, nije učestvovao u raspravi i glasanju.

Komisija je ocenila da koleginici koja je “optužena” da je lagala nije pružena mogućnost da odgovori na ovakve tvrdnje, čime je prekršena i odredba o obavezi novinara da konsultuje više izvora i omogući im da iznesu svoj stav.

Članovi Komisije su zaključili da se, u opremi teksta pre svega, izričito tvrdi ne samo da je Ana Lalić lagala, već da je “svesno lagala i pogazila Kodeks da bi unela strah među ljude”.

Ovo je izneto kao činjenična tvrdnja, a ne kao kritičko mišljenje o njenom tekstu, kako je navedeno u odgovoru na žalbu. Ovakva izričita tvrdnja nije bilo čime potkrepljena, niti se  može dokazati da je novinarka svesno lagala i sa kojim ciljem, navedeno je u odluci Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Čobović je u žalbi ukazao je da Kurir izneo neosnovanu, neproverenu, nedokazanu tvrdnju da je “neodgovorna novinarka Ana Lalić lagala”, iako nijedan nadležni organ nije zvanično utvrdio da su informacije koje je ona objavila 1. aprila 2020. godine, na portalu Nova.rs, u tekstu “KC Vojvodine pred pucanjem: bez zaštite za medicinske sestre”, lažne, netačne i neistinite.

On je istakao da sud, a ne Klinički centar Vojvodine (KCV), utvrđuje da li je informacija tačna ili netačna, lažna ili istinita i da li je informacijom obmanuta javnost.

Objasnio je da je KC Vojvodine objavio podatke o stanju na zalihama medicinske opreme u KCV  na dan 2. aprila 2020. godine, što je preneo Kurir, odnosno da je saopštenje KCV usledilo posle objavljivanja teksta na portalu Nova.rs i odnosi se na period od 2. aprila, a ne do 1. aprila.

U saopštenju nije izričito navedeno da su te zalihe raspoređene u bolnice KCV, da su na raspolaganju medicinskom osoblju, i od kada se koriste.

Advokat Kurira je ocenio u odgovoru na žalbu, da su svi navodi iz žalbe netačni, kao i da je tekst napisan u skladu sa svim pravilima novinarske struke i Zakona o javnom informisanju. Naslov teksta Ane Lalić predstavlja tvrdnju o činjenicama i to netačnu tvrdnju, jer je KCV dokumentovao neistinitost takve tvrdnje, naveo je zastupnik Kurira.

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu protiv Ane Lalić za krivično delo širenje panike i izazivanje nereda iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti.

Tekst odluke Saveta za štampu možete pogledati ovde.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten