Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  OEBS: Mađarski zakon o suzbijanju korona virusa ne sme da ometa rad medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 03. 2020.

Autor: Beta Izvor: Danas

OEBS: Mađarski zakon o suzbijanju korona virusa ne sme da ometa rad medija

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izjavio je danas da predlog zakona Mađarske o suzbijanju korona virusa ne bi trebalo da ometa rad medija u toj zemlji.

Dezir je izrazio zabrinutost zbog odredaba u predlogu zakona o odgovoru na korona virus, koje bi mogle negativno da utiču na rad medija kada izveštavaju o pandemiji, objavljeno je na sajtu OEBS.

„U potpunosti razumem potrebu borbe protiv lažnih informacija tokom vanredne zdravstvene sitaucije, međutim, postoji veliki rizik da novi propis neće u većoj meri kazniti one koji šire štetne dezinformacije, a da će umesto toga otežati rad nezavisnih novinara“, rekao je Dezir.

Predlog zakona koji je u Parlamentu Mađarske, predviđa da se Krivični zakonik na neodređeno vreme proširi uvođenjem zatvorske kazne od jedne do pet godina za objavljivanje lažnih informacija na način koji ograničava efikasnost vladinog odgovora u borbi protiv pandemije.

Dezir je naveo da mediji imaju ključnu ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv lažnih vesti u vezi s pandemijom i dodao da „ne bi trebalo da se plaše mogućnosti progona zbog izveštavanja o temama od javnog interesa povezanim s pandemijom korona virusa“.

„Iako priznajem da međunarodno pravo dozvoljava korišćenje vanrednih ovlašćenja radi suočavanja sa značajnim pretnjama poput aktuelne krize, želim da podsetim sve članice OEBS da svaki vanredni odgovor protiv korona virusa morada bude proporcionalan, neophodan i nediskriminatoran“, naveo je Dezir.

On je podsetio na prošlonedeljnu zajedničku izjavu koju je objavio sa specijalnim izvestiocem UN za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja Dejvidom Kejom i specijalnim izvestiocem Međuameričke komisije za ljudska prava (IACHR) za slobodu izražavanja Edisonom Lansom.

Dezir, Kej i Lansa naveli su tada da „zdravlje ljudi ne zavisi samo od dostupne zdravstvene zaštite, već i od pristupa tačnim informacijama o prirodi pretnji i sredstvima kojima pojedinac može da zaštiti sebe, svoju porodicu i svoju zajednicu“.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten