Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  TV pretplata pred Ustavnim sudom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

20. 11. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Građani od decembra počinju da plaćaju namet Vlade Srbije za televiziju

TV pretplata pred Ustavnim sudom

Građani za istu uslugu tri puta plaćaju - jednom kao poreski obveznici (pa se iz budžeta izdvajaju sredstva za RTS), zatim putem pretplate za kablovsku i treći put preko pretplate za nacionalnu TV...

BEOGRAD - Naplata TV pretplate od 300 dinara po domaćinstvu trebalo bi da počne narednog meseca, a za istu sumu biće najverovatnije uvećan i račun za utrošenu električnu energiju, dok će se plaćanje obavljati preko jedinstvenog računa. Posao naplate je, prema odluci Vlade Srbije, poveren EPS-u, a na jedinstvenom računu trebalo bi da se pojave dve odvojene stavke koje se odnose na struju i pretplatu.

Advokat Tihomir Konstantinović istakao je da su usluge koje pružaju EPS i RTS daleko od evropskih standarda.
- Očigledan je i rast inflacije, kao i činjenica da građane opterećuju svi drugi troškovi. Prema mom mišljenju, pomenute odredbe o naplati pretplate u toku godine, gde su već budžetom određena sredstva RTS-u, nezakonite su i neustavne. Siguran sam da će Ustavnom sudu stići mnoge inicijative i predlozi za ocenu ustavnosti delova Zakona o radiodifuziji. Izgleda da u ovoj zemlji svako hoće svoje unutrašnje probleme da rešava na štetu građana - rekao je Konstantinović.

Sindikat penzionera Srbije "Nezavisnost" oštro je protestovao protiv naplate TV pretplate, uz obrazloženje da će RTS dobijati sredstva za "peglanje" svojih unutrašnjih organizacijskih problema. Penzioneri napominju da se u međuvremenu "rodila i kablovska TV, koja će produžiti sa naplatom svoje pretplate, pa će građani ubuduće plaćati dve pretplate - jednu nacionalnu i jednu nenacionalnu.

Ali, građani su zaboravili da su već platili jedan, dakle treći harač - kao poreski obveznici - jer je budžet za RTS za 2005. godinu donet i određena su sredstva za njegov rad. Rok za transformaciju u javni servis je pomeren za mart, a odluka o naplati harača stupa u decembru. Nezavisno udruženje novinara Srbije kritikovalo je ovakav način rešavanja problema i pretnje građanima da će biti oštro kažnjavani u slučaju neplaćanja, a tome se pridružila i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija. Ova udruženja su isticala poslednjih meseci da pretplata jeste uobičajen način finansiranja, ali da je prvo neophodna transformacija RTS-a u javni servis, što se nije dogodilo.

I. Stojković

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten