Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

17. 11. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Policija bi morala što hitnije da istraži falsifikat

Lažni račun za TV pretplatu

BEOGRAD - Da svako pitanje koje u Srbiji izaziva veliku pažnju građana može biti politizovano, pogodno za manipulaciju, zaglupljivanje i proizvodnju afera, pa čak i povod da se u te svrhe čine krivična dela, dokaz je i fantomski račun za TV pretplatu koji je stigao u jednu beogradsku firmu. Iako je zvanično odlučeno da naplata TV pretplate počne u decembru, račun je, eto, stigao u novembru, kad mu vreme nije, i to kvalitetno odštampan, u boji, sa logom Radio-televizije Srbije i uz naznaku da je rok za plaćanje 21. novembar.

Poznato je da će TV pretplata biti naplaćivana preko jedinstvenog računa - sa strujom, a ne posebno. Ali, na ovom volšebnom računu nema ni pomena o utrošenoj električnoj energiji, niti ijednog podatka o Elektrodistribuciji Beograd ili EPS-u koji je kao javno preduzeće zadužen da organizuje naplatu.

Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a, izjavio je za Glas da bi pomenuti "račun" trebalo predati policiji i da je to falsifikat.
- Kako to da je račun stigao baš vama koji najviše pišete protiv TV pretplate? - pitao je Tijanić.

Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije, izjavio je da pomenuti slučaj samo još jednom potvrđuje veliko interesovanje za TV pretplatu i da samim tim može biti pogodno tle za politizaciju. On je napomenuo da je reč o ozbiljnom problemu, a ne samo o običnoj neslanoj šali.

Račun koji je dostavljen Glasu sadrži i tekući račun RTS-a, poreski identifikacioni broj, matični broj, poštanski fah RTV pretplate u Ulici kneza Višeslava 88 u Beogradu. Proverom na sajtu Narodne banke Srbije utvrđeno je da broj žiro računa i poreski broj zaista pripadaju RTS-u. Novinar je pokušao da dobije i neki odgovor od zaposlenih u RTV pretplati RTS, nazvavši broj 2547-071 naznačen na spornom računu, ali ovaj telefon je stalno bio zauzet. Nismo uspeli da dođemo do informacije da li se neko obratio državnoj televiziji primedbom da je dobio neki sumnjivi račun.

Za sada nema podataka da li je sličan "račun" stigao i nekim drugim firmama i preduzećima, što bi već značilo da se falsifikator možda i nije sam, već da iza prevare stoji neka organizovana grupa. Načinu na koji se uvodi TV pretplata može se dosta toga prigovoriti, ali nedopustivo je da se neko koristi falsifikatima zarad nekog interesa koji može biti i politički.
Sigurno je da bi policija trebalo da brzo reaguje i istraži ovaj slučaj, jer falsifikati i širenje lažnih vesti sigurno nisu bezazlena krivična dela.

I. Stojković

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten