Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Ćurčić (Al Džazira): Medijska scena u Srbiji zaslužuje ocenu minus jedan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

19. 02. 2020.

Izvor: FoNet

Ćurčić (Al Džazira): Medijska scena u Srbiji zaslužuje ocenu minus jedan

Na skali od nula do pet, medijska scena u Srbiji zaslužuje ocenu minus jedan, izjavila je FoNetu novinarka Al Džazire An Mari Ćurčić.

"Kada se posmatra generalna medijska slika Srbije, ima previše vode u kablovima i šumova, bezmalo je pa crno na ekranu", ukazala je Ćurčić u serijalu razgovora Prestup.

Kako je ocenila, "poražavajuće je mali domet ono malo profesionalnih medija koje imamo i oni ne pokrivaju širu populaciju".

Za takvo stanje u medijima, smatra Ćurčić, pre svega je odgovorna izvršna vlast.

Nažalost, aktuelna vlast je do perfekcije dovela poražavajući odnos i kontrolu medija, posebno onih sa nacionalnom frekvencijom, predočila je Ćurčić.

Ona smatra "da bismo konačno morali da budemo iskreni prema sebi samima - aktuelna vlast je došla na već debelo utabane staze".

Nijedna vlast od devedesetih nije imala bitno drugačiji odnos prema medijima, konstatuje Ćurčić.

Prema njenom stavu, problem je, međutim, što aktuelna vlast koristi sve "moguće i nemoguće mehanizme" kako bi pod čvrstom kontrolom držala "sve što misli u ovoj državi".

Već godinama smo manje-više nemi svedoci masovnog gašenja lokalnih medija, naglasila je Ćurčić, koja se boji da je "naš problem i to što reagujemo samo kada su takozvani 'veliki' mediji u pitanju".

Kako je objasnila, "zaboravljamo koliko je važan uticaj upravo lokalnih medija kojih gotovo i da nema, a da nisu pod kontrolom aktuelnih vlasti".

Solidarnosti među novinarkama i novinarima ima, ali je oročena, jer se javlja onog trenutka "kada se sami nađemo u problemu", rekla je Ćurčić.

Za nju je "paradigma nesolidarnosti" kuća iz koje je potekla, njoj draga Radio-televizija Studio B.

"Da li smo i koliko talasali dok je Studio B polako, ali sigurno tonuo u svoju profesionalnu i etičku propast", ilustrovala je Ćurčić.

Ona napominje da se lažne vesti serviraju "na sat", a da uz njih dolaze i poluinformacije na bazi kojih se grade spinovi.

"Nažalost, bojim se da to važi za obe strane u političi, niko nije imun. Moramo da počnemo da insistiramo na pojedinačnoj odgovornosti, bez obzira da li se radi o nekome iz vlasti ili iz opozicije", poručila je Ćurčić.

Uz to, kako je naglasila, moramo da postanemo odgovorni prema sebi samima, jer je "ovo što sada živimo posledica našeg nečinjenja".

"Za to smo odgovorni i kao građani. Ako nam je svejedno šta čitamo i šta imamo u etru, onda ćemo živeti ovo ludilo koje danas imamo", upozorila je Ćurčić.

Ona je ocenila da političari medije doživljavaju kao propagandnu mašineriju i servis za plasiranje njima poželjnih informacija.

Onog trenutka kada se budu poštovali zakoni koji regulišu medijsku oblast, bar 50 odsto, i kada neko konačno bude odgovarao zbog zloupotrebe položaja, znaćemo da smo krenuli ka plus jedan, zaključila je Ćurčić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten