Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  BCLJP podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz tužilaštva i MUP zbog sumnje da su tablodima neovlašćeno otkrili iskaz Ninoslava Jovanovića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 01. 2020.

Izvor: Insajder

BCLJP podneo krivičnu prijavu protiv NN lica iz tužilaštva i MUP zbog sumnje da su tablodima neovlašćeno otkrili iskaz Ninoslava Jovanovića

Beogradski centar za ljudska prava je saopštio da je 11. januara Republičkom javnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv N. N. lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova zbog postojanja osnova sumnje da su novinarima dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i internet-portala republika.rs neovlašćeno otkrili sadržinu iskaza osumnjičenog Ninoslava Jovanovića iz Malče.

Begradski centar za ljudska prava ističe da se u iskazu navode detaljni podaci o načinu izvršenja teških krivičnih dela nad maloletnom žrtvom (devojčicom Monikom Karimanović), a da se tako ostvaruju obeležja krivičnih dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. U pitanju su povrede tajnosti postupka, zloupotrebe službenog položaja i kršenja zakona od strane sudije, javnog tužioca i njegovog zamenika.

„Postoje osnovi sumnje da je celokupan sadržaj ili deo iskaza Ninoslava Jovanovića datog tužiocu Višeg javnog tužilaštva u Nišu učinjen dostupnim novinarima navedenih dnevnih listova i internet-portala od strane lica iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu i/ili policijskih službenika koja su prisustvovala saslušanju, na šta ukazuje i okolnost da je u nekim od tekstova pomenutih dnevnih listova naznačeno da su sačinjavani po informacijama koje potiču od izvora iz istrage", piše u sapštenju ove NVO.

Navodi se i da je krivična prijava podneta Republičkom javnom tužilaštvu kako bi se obezbedilo nezavisno istraživanje navoda o učinjenim krivičnim delima, uz predlog Republičkom javnom tužilaštvu da sve radnje u postupku po ovoj krivičnoj prijavi preduzme samostalno, ne poveravajući njihovo vršenje Višem javnom tužilaštvu u Nišu i Policijskoj upravi u Nišu.

Beogradski centar za ljudska prava ukazuje na to da informacije o tome na koji način i koliko puta je maloletna žrtva teških krivičnih dela bila viktimizirana ne predstavljaju informacije od javnog značaja, a da, sa druge strane, njihovo otkrivanje nanosi nenadoknadivu i tešku štetu dostojanstvu, privatnosti, ugledu i drugim pravima žrtve garantovanim Ustavom Republike Srbije, Konvencijom o pravima deteta i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Srpski telegraf se izvinio, a onda opet objavio detalje iz istrage

Inače, redakcija dnevnog lista Srpski telegraf uputila je izvinjenje Moniki Karimanović, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršio Ninoslav Jovanović, osumnjičen za otmicu i silovanje.

U saopštenju se navodi da namera redakcije lista “nije bila da se pričini dodatna šteta žrtvi, već da se 'Malčanski berberin' ovoga puta ne izvuče za teška krivična dela, izađe na slobodu i ponovi isti zločin”.

Međutim, Ministarstvo kulture i informisanja optužilo je redakciju Srpskog telegrafa da je izvinjenje bilo “neiskreno, lažno i licemerno”, jer je kako se navodi, tabloid i u narednom izdanju objavio informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloletnici.

Ministarstvo je u saopštenju ocenilo da “upornost Srpskog telegrafa u ponavljanju inkriminisanih radnji zahteva snažnu reakciju svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti”.

Ministarstvo je najavilo da će pred nadležnim sudskim organima ponovo pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja Zakona o javnom informisanju i medijima i da će to činiti “svaki put kada proceni da su ugroženi interesi bilo kog deteta a naročito onog koje je bilo žrtva svirepog krivičnog dela”.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da su podnete prekršajne prijave protiv tri tabloida zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten