Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Smernice za odgovorno izveštavanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

11. 12. 2019.

Izvor: FoNet

Smernice za odgovorno izveštavanje

Grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama analizirala je 5.549 medijskih objava o nasilju nad ženama, od početka januara do kraja juna, i u 70odsto njih bilo je elemenata neetičkog i neodgovornog izveštavanja, zbog čega su odlučile da objave smernice za medijsko izveštavanje o tom fenomenu.

Novinarka RTS Ana Manojlović ocenila je da dobro izveštavanje o fenomenu porodičnog nasilja može biti višestruko korisno, dok je pogrešno izveštavanje opasnije od neizveštavanja o nasilju nad ženama.

Manojlović je rekla da su mediji danas jedini izvor informacija koliko je žena ubijeno u porodičnom nasilju.

Ako pogrešno izveštavamo, mnoge žene neće se ohrabriti da prijave nasilje, ocenila je ona i zamolila novinare da ne kopaju po fejsbuk nalozima žrtve, razgovaraju sa decom, već da se obraćaju institucijama.

Mediji su u 50 odsto slučajeva otkrili identitet preživele ili žrtve i njene porodice, 46 odsto medijskih objava je senzacionalistički i stereotipno opisivala nasilje, preživelu i žrtvu, rekla je članica grupe Sonja Pavlović na konferenciji za novinare.

U 45 odsto tekstova bilo je detaljnih opisa čina nasilja ili ubistva, navodi se u analizi i ističe da je 58 odsto svih objava bilo na onlajn portalima, 36 odsto u štampanim medijima, a šest odsto na TV i radio stanicama.

U šest odsto slučajeva se odgovornost za počinjeno nasilje prebacuje sa nasilnika na žrtvu, a Pavlović je rekla da se u 20 odsto medijskih objava nalazila informacija kojima se čin nasilja opravdavao spoljašnjim okolnostima ili ličnim osobinama nasilnika.

Analiza pokazuje da je trećina medijskih objava sadržala fotografije i video zapise koji su na neadekvatan način prikazivali nasilje, preživele ili žrtve i nasilnike, naglasila je Pavlović.

Pavlović je rekla da je naslovima medijskih objava u gotovo polovini slučajeva prekršen kodeks.

Tek 13 odsto medijskih objava ispunjavalo je edukativnu funkciju u vidu opisa fenomena, prevencije i načina zaštite i podrške, i pružala informaciju o uzroku nasilja prema ženama, naglasila je Pavlović.

Od početka godine ubijeno je 25 žena, rekla je Pavlović.

U posmatranom periodu, petina medijskih objava sadržala je izjave političara o problemu nasilja prema ženama, a polovina tih izjava bile su politizovane i predstavljale su verbalne okršaje između vlasti i opozicije, pod velom zaštite žene od nasilja.

Maja Branković Đundić, ispred UNDP, govorila je o saradnji sa grupom Novinarke protiv nasilja, koja je počela pre dve i po godine i rezultirala je smernicama kako treba izveštavati o nasilju nad ženama.

Smernice je predstavila novinarka Jovana Gligorijević koja je rekla da su one namenjene novinarima, ali i urednicima jer se oni brinu o naslovima i opremi teksta.

Gligorijević je istakla da većina onoga što ne valja u izveštavanju dolazi iz neznanja.

Smernice se oslanjaju na Kodeks novinara Srbije, osam je namenjeno urednicima, devet novinarima i to je vodič kako se ponašati kada prvi put izveštavate o slučaju nasilja, istakla je ona.

Apelujemo - ne komunicirati sa decom, poručila je Gligorijević.

Gligorijević je ukazala i na dve kontroverze, a prva je dase u izveštavanju mora voditi računa da se krivica za nasilje nikako ne sme prebaciti na žrtvu, ali se ne sme kršiti ni pretpostavka nevinosti.

Ono što je još kontroverzno, navela je ona, iako ne preporučujemo da se izveštava kojim oružjem je izvršeno ubistvo, kada je reč o vatrenom oružju, treba reći da li je registrovano ili ne.

Novinarke protiv nasilja je grupa od 30 novinarki koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten