Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Za budžetsko sufinansiranje medija u prvom tromesečju 6,6 miliona evra
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

03. 04. 2019.

Autor: S.R. Izvor: NUNS

Za budžetsko sufinansiranje medija u prvom tromesečju 6,6 miliona evra

U prvom kvartalu 2019. u Srbiji objavljeno 13 konkursa manje nego u istom periodu prošle godine, a ukupno opredeljeni iznos manji za 25 odsto. Ključni krivac za negativnu razliku je Ministarstvo kulture i informisanja koje uveliko kasni sa konkursom

Ukupno 74 konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja objavljeno je u prvom tromesečju 2019. godine u Srbiji i to na pokrajinskom i lokalnom nivou. 

Ukupna sredstva opredeljena konkursima za sufinansiranje javnog interesa u medijskim sadržajima iznosila su 785.294.788 dinara (približno 6,6 miliona evra), prema podacima koje je evidentiralo Nezavisno udruženje novinara Srbije.*  

Pokrajinski Sekretarijat za kulturu i informisanje AP Vojvodine raspisao je četiri konkursa u ukupnoj vrednosti od 61.200.000 dinara.

Lokalne samouprave (gradovi i opštine) objavile su od početka godine do 31. marta  ukupno 70 konkursa (4 poništena a 2 od njih ponovo raspisana), u ukupnoj vrednosti od 724.094.788 dinara.

Svoje konkurse su zbog nepravilnosti poništile opštine Obrenovac, Dimitrovgrad i Bujanovac, od kojih su prve dve ponovo objavile ispravne konkurse dok će Bujanovac, kako je najavljeno, to uraditi u aprilu. Opština Nova Varoš je takođe poništila konkurs ali tu odluku nije obrazložila i još nije raspisala novi konkurs. 

Među lokalnim samoupravama koje su do 31. marta objavile konkurse, najveći iznos za sufinansiranje medijskih sadržaja opredelio je grad Niš – 79.000.000 dinara, dok je za iste namene najmanje izdvojile opštine Ražanj i Kostolac, obe samo po 300.000 dinara.

Među konkursima koji se realizovani u prvom tromesečju, najveći iznos za pojedinačni projekat odobren je u Pirotu  – 8.810.000 dinara.

Najmanji iznos od 50.000 dinara po projektu dodeljen je na konkursima grada Valjeva i opštine Petrovac na Mlavi.

Od konkursa koji su realizovani, najviše projekata (21) odobreno je i finansijski podržano na konkursu grada Valjeva na kojem je raspodeljeno 7.300.000 dinara i grada Pirota (20) koji je raspodelio 25.500.000 dinara.

Prema evidenciji NUNS-a, u poređenju sa prvim tromesečjem 2018. godine u Srbiji u prvom kvartalu 2109. raspisano 13 konkursa manje. Takođe, ukupna sredstva opredeljena po konkursima za prva tri meseca u 2019. manja su za četvrtinu, ili precizno za 253.839.050 dinara nego u istom periodu 2018. godine.

Za ovu razliku u novcu najvećim delom krivo je Ministarstvo kulture i informisanja koje još nije raspisalo republički konkurs a koji je prošle godine objavljen početkom februara u ukupnom iznosu od 262 miliona dinara.

Zbog nedovoljne transparetnosti lokalnih samouprava moguće je da zbirni podaci nisu konačni

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ koji NUNS realizuje u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i uz podršku Švedske. Stavovi i mišljenja autora izneta u ovoj publikaciji ne predstavljaju nužno i mišljenje partnera i donatora. 

 

 

 

  


Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten