Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Za RTS milioni evra kroz pretplatu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

24. 07. 2005.

Izvor: B92

Za RTS milioni evra kroz pretplatu

Skupština će razmatrati izmene zakona kojima će RTS dobiti pravo da ubira pretplatu i pre transformacije u javni servis.

Vlada je predložila Skupštini Srbije da usvoji izmene Zakona o radiodifuziji koje, između ostalog, podrazumevaju produžavanje mandata članovima Radiodifuznog saveta, kao i mogućnost da više puta uzastopno budu birani.

Predsednik Radiodifuznog saveta, Nenad Cekić, kaže da će se TV pretplata naplaćivati od 1. septembra, najverovatnije kroz račun za struju. Cekić smatra da je pretplata preduslov za formiranje javnog servisa. On kaže da će se mesečno plaćati 300 dinara ukoliko građanin ima televizor, što će ustvari biti TV pretplata, dok će se, ukoliko poseduje radio u kolima, prilikom registracije plaćati 600 dinara.

Uvođenjem pretplate RTS-u će biti limitiran reklamni prostor tj. biće znatno manji nego na komercijalnim televizijama. Ipak, hteli to ili ne, gledali RTS ili ne, pretplatu ćete morati da plaćate. "TV pretplata je obaveza, kao što je obaveza zdravstvo iako niste bolesni, ili školstvo iako možda nemate decu, jer je RTS nacionalno dobro koje je na usluzi građanima i zato mora da se održava", kaže Cekić.

Međutim, na ovakve stavove stigao je i odgovor građana. Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je na bojkot TV pretplate. Profesor Fakulteta političkih nauka i analitičar medija, Snježana Milivojević, smatra da je uvođenje pretplate pre nego što je državna televizija postala javni servis pogrešan korak. "Da li bi javnost ovde branila autonomiju i nezavisnost RTS-a željom da ga plaća? Građani neće plaćati pretplatu da bi kao najgledaniju emisiju dobili Svadbu od 48 sati“, kaže ona.

Građani imaju gotovo identično mišljenje kada je reč o načinu na koji će se ta pretplata plaćati – preko struje i to vide kao prinudu. Anketirani građani kažu da ne gledaju RTS i da neće da placaju pretplatu ili da gledaju, ali da neće nasilnu pretplatu.

Prostom računicom mesečno bi RTS od pretplate mogao da zaradi najmanje 600 miliona dinara. U evrima to je mesečno 7 miliona i 200 hiljada, a godišnje skoro 90 miliona evra, bez prihoda od reklama.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten