Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Kako komentarišete činjenicu da državni organi i institucije najčešće ne poštuju Zakon o dostupnosti informacija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 07. 2005.

Izvor: Danas

Kako komentarišete činjenicu da državni organi i institucije najčešće ne poštuju Zakon o dostupnosti informacija?

Slobodan Đorić

član Saveta Agencije za radio-difuziju

Svaki početak je težak. Kada poverenik Rodoljub Šabić bude preduzeo neke mere, to će uticati na državne organe i Vladu. Dobro bi bilo da se ta pitanja sada pojave u javnosti, jer i na osnovu pitanja može da se zaključi zbog čega državni organi nisu spremni na odgovor.

Radomir Ličina

predsednik Borda Medijske organizacije jugoistočne Evrope (SEEMO)

Svi odgovori koje su dužne da pruže odgovarajuće službe i institucije najčešće su samo ono što te adrese smatraju da su primorane da kažu. Oni apsolutno ne shvataju ili neće da shvate suštinu reči transparentnost, a to je odgovornost prema građanima i javnosti. Sve dok se na odgovarajući način od njih ne bude tražilo da se pridržavaju onoga što zakon podrazumeva, sve institucije će nastojati da se ponašaju onako kako im odgovara.

Rodoljub Šabić

republički poverenik za informacije od javnog značaja

Svaki komentar je suvišan. Potvrđuje se, nažalost, ono na šta ukazujem duže vreme, da je potreban ozbiljan organizovan napor da bismo implentirali Zakon o dostupnosti informacija. Reč je o kompleksnoj stvari koja ne može biti briga samo poverenika i malog broja ljudi. Neophodni su drugačija organizacija uprave i edukacija kadrova iz državnih organa.

Nino Brajović

predsednik Udruženja novinara Srbije

Rezultat od jedne trećine je zadovoljavajući za našu praksu. Navike se ne menjaju preko noći. To je rezultat prema obavezama. Mora se učiniti sve kako bi se popravile kaznene odredbe i povećala efikasnost. Ono čega nema u istraživanju a što je značajno je i odgovor na pitanje koliko je, od te trećine datih informacija, onih koje zaista zadovoljvaju date potrebe. Ne moraju biti lažne ali ne i dovoljno tačne

Žarko Bogosavljević

novinar Radija 021

Ne čudi me to uopšte jer živimo u državi koja pokušava da sakrije i to da su njeni građani 90-ih godina prošlog veka učestvovali u nekim od najmonstruoznijih zločina koji su se dogodili u Evropi, a pored toga sakriva i ratne zločince. Tako da skrivanje informacija o tome kako se, na primer, troši budžet predstavlja pravu sitnicu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten