Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Evropski parlament usvojio novu Direktivu o autorskim pravima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

12. 09. 2018.

Izvor: IFJ-EFJ / NUNS

Evropski parlament usvojio novu Direktivu o autorskim pravima

Evropski parlament usvojio je danas Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu (DSM) koju svetska i evropska novinarska organizacija ocenjuju kao “veliki iskorak u zaštiti autorskih prava”

Članovi Evropskog parlamenta danas su glasali za izveštaj Komisije za pravne poslove Evropskog parlamenta (JURI) o predlogu Komisije za direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 438 glasova za, 226 protiv i 39 uzdržanih. Ovaj dokument podržale su hiljade autora i kreatora širom Evropske unije, uključujući desetine podružnica Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) koje su aktivno vodile kampanju za odobravanje izveštaja JURI-a i suprostavljale se kampanji neistina i zastrašivanja koju su vodile moćne internet korporacije.

IFJ i EFJ pozdravile su glasanje koje je presudno za novinare da osiguraju zaradu od svog rada i ostanu nezavisni u svom izveštavanju, što je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje demokratskih društava, navodi se u zajedničkom saopštenju dve najveće međunarodne novinarske asocijacije.

IFJ i EFJ posebno pozdravljaju to što će se u skladu sa članom 11 izveštaja Parlamenta, koristi koje proizilaze iz autorskih prava pošteno deliti između novinara i izdavača. Pored toga, takozvani "trougao transparentnosti", koji je definisan u poglavlju 3 (članovi 14-16), predstavlja veliki korak napred za novinare i autore da steknu jaču kontrolu nad korišćenjem njihovog rada i naknadama koje dobijaju.

Nova klauzula uvodi obaveze izveštavanja o eksploataciji novinarskih dela i ostvarenih prihoda. Novinari moraju biti obavešteni o korišćenju njihovih dela i prihoda ostvarenih tim korišćenjem, bilo da je reč o onlajn sferi, štampi ili elektronskom emitovanju.

Novinarima se takođe mora omogućiti dodatna isplata kod eksploatacije njihovog autorstva mimo originalnih ugovora. Mora im se pružiti prilika za rešavanje bilo kakvih sporova u postupcima medijacije ili pred sudovima. Od suštinskog je značaja to što ih u takvim slučajevima mogu zastupati njihovi sindikati.

"Slavimo glasanje Evropskog parlamenta za DSM direktivu. To je veliki korak napred u odbrani novinarskih i autorskih prava, koje su godinama kršile tehnološki giganti. Nastavićemo sa kampanjom da Evropski savet uskladi propise sa ovom Direktivom". izjavio je generalni sekretar IFJ Anthoni Bellanger.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten