Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  U Srbiji 755 stanica, prve dozvole do kraja godine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2005.

Izvor: Beta

U Srbiji 755 stanica, prve dozvole do kraja godine

U Srbiji ima 755 radio i tv stanica, a prve dozvola za komercijalne televizijske stanice sa nacionalnom pokrivenošću biće dodeljene do kraja godine, saopštili su danas predstavnici Republičke radiodifuzne agencije.

Od tog broja, bez Radio televizija Srbije (RTS), sa svim svojim programima, 543 čine radio stanice, 73 televizije, dok 139 stanica istovremeno emituje i radio i televizijski program.

Broj televizija koje emituju program sa nacionalnom pokrivenošću je šest, a radio stanica tri.

Zamenik predsednika Agencije Aleksandar Vasić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da se svi podaci o broju stanica prikupljeni u akciji evidentiranja emitera poklapaju sa podacima Kontrolno-mernog centra Ministarstva za kapitalne investicije.

On je kazao da je evidentiranje koje je sprovela Agencija potvrdilo neosnovanost dosadašnjih procena da postoji između 1.200 i 1.600 elektronskih medija, i dodao da je nešto više od četvrtine njih počelo je da radi posle donošenja Zakona o radio-difuziji, odnosno 27. jula 2002. godine.

Predsednik Agencije Nenad Cekić predstavio je Nacrt strategije razvoja radio-difuzije u Srbiji, koji će do 15. jula biti na javnoj raspravi, posle čega će konačan tekst biti prosleđen Vladi na usvajanje.

Prema njegovim rečima, Vlada bi taj dokument rađen na osnovu Zakona o radio-difuziji trebalo da usvoji u avgustu, posle čega bi se stvorili uslovi za raspisivanje konkursa za dodelu nacionalnih televizijskih frekvencija.

"Očekujem da će prve dozvole za komercijalne televizijske stanice sa nacionalnom pokrivenošću biti dodeljene do kraja godine", kazao je Cekić i naveo da još uvek nije utvrđeno kolika će biti naknada za njihovo korišćenje.

On je ocenio da je od dodeljivanja frekvencija prioritetnije pitanje transformacije RTS-a, koja bi, kako je rekao, morala da počne odmah, a mogla da bude završena na jesen.

Kao najveće probleme transformacije tog medijskog sistema, Cekić je označio uvođenje televizijske pretplate i dug RTS-a od 30 miliona evra.

Navodeći da je svestan da uvođenje pretplate građani smatraju nepopularnim potezom, on je naglasio da je finansijska nezavisnost preduslov za sprečavanje političkog uticaja na uređivanje programa svakog medija, pa i budućeg javnog servisa.

Međutim, direktori javnih preduzeća ne žele da prihvate da se pretplata plaća kao taksa na električno brojilo, a Agencija će preko Vlade Srbije uticati da se taj stav promeni, jer je to jedan od najefikasnijih načina naplate, ukazao je Cekić.

On je rekao da velike probleme Agenciji ima zbog probijanja svih rokova propisanih Zakonom o radio-difuziji i nedorečenosti u mnogim njegovim delovima, i naveo da će insistirati na promeni zakonskih procedura, koje neće narušiti duh samog zakona.

Cekić je podsetio da zakon propisuje mogućnost dodele pet dozvola komercijalnim televizijskim stanicama sa nacionalnom pokrivenošću, ne manjom od 60 odsto, plus dve za RTS, koji ima pravo i na dve dozvole za teritoriju Vojvodine.

Nacrtom strategije definisano je i devet radiodifuznih oblasti i to beogradsku, centralnu, novosadsku, južnu, banatsku, mačvansku, istočnu, zapadnu i rašku, u okviru kojih će biti dodeljivane regionalne dozvole.

Regionalnih televizija u Srbiji ima 34, radio stanica 78, dok na lokalnom nivou postoji 585 elktronskih medija, što je duplo više od realnih tržišnih kapaciteta Srbije.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten