Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

01. 07. 2005.

Izvor: Večernje novosti

Juče održan skup "Dijalog medija Beograd-Priština"

Novinari za saradnju

Beograd- Saradnja medijskih kuća na srpskom i albanskom jeziku neophodna je kako bi se razmenom tačnih informacija dala realna slika i razbili stereotipi o životu u Srbiji i na Kosovu.

Njihovo izveštavanje posebno će biti važno u predstojećem periodu, kada počne rasprava o dostignutim standardima i budućem statusu Kosova, složili su se juče predstavnici beogradskih i prištinskih medija na skupu "Dijalog medija Beograd-Priština", koji je organizovao beogradski Centar za regionalizam, prištinsko Društvo "Majka Tereza" i OEBS.  Analiza pisanja beogradske štampe o Kosovu prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Radeta Veljanovskog pokazala je da se niko ne bavi celinom života na Kosovu, da je to i dalje "grebanje na površini" i "pogled preko plota". Zamerke prištinskim medijima dala je direktorka Mreže za istraživanje novinarstva na Balkanu Jeta Džara koja je ukazala na njihovo jednostrano izveštavanje, bez korespodenata iz Beograda, kao i na to da mediji na albanskom, ali i srpskom o životu u enkalavama izveštavaju samo kada se dogodi neki incident.

Predstavnici medijskih kuća sa Kosova ocenili su da se mediji u Beogradu i Prištini više bave politikom nego informisanjem, kao i da je stvaranje predstave da se na Kosovu stalno dešavaju incidenti pogubno za odnose između Kosova i Srbije, a najpogubnije za Srbe koji tamo žive. Direktor Društva "Majka Tereza" Zef Šalja smatra da slika koju mediji u Srbiji daju o Kosovu nije istinita. Zato bi trebalo da je steknu na licu mesta ili da razmenjuju informacije sa medijima sa Kosova. Jučerašnjem skupu trebalo je da prisustvuje još desetak prištinskih novinara, ali su oni, kako je rečeno, odustali od dolaska, jer nisu imali odgovarajuća dokumenta.

S.R.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten