Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

28. 06. 2005.

Izvor: Glas javnosti

Ministar finansija još u februaru ponudio uredništvu Kurira da promeni vlasnika

Dinkić nudio kupca za Kurir

- Dinkićeve pretnje počele su 28. februara, kada je obećao da će uništiti Radisava Rodića i da se ovaj neće izvući. Veliko finale bila je ponuda da Kurir razmisli o tome da promeni vlasnika i da on već ima nekog spremnog da to kupi. Rekao sam mu da nema potrebe da idemo tako daleko - kaže Svetomir Marjanović, pomoćnik glavnog urednika...

BEOGRAD - Ratom ministra finansija Mlađana Dinkića protiv Kurira i Glasa, koji je juče ujutro nastavljen zahtevom za momentalnu predaju imovine i opreme Kurira, počela je da se bavi i Narodna skupština. Dinkić je juče, obraćajući se poslanicima, po ko zna koji put ponovio da on ne vodi rat protiv novina i novinara. Sve što on traži, tako je tvrdio, jeste da Radisav Rodić, osnivač Kurira i Glasa, plati porez.

- Kontrolom u Kuriru i Glasu javnosti utvrđeno je da neisplaćen porez državi iznosi 100 miliona dinara, a da je njihov vlasnik Radisav Rodić izvršio direktnu utaju poreza od 35 miliona dinara. Umesto da plati porez, on je taj novac upotrebljavao za kupovinu 16 firmi i zbog toga je protiv njega podignuta krivična prijava - dodao je Dinkić, tvrdeći pred poslanicima i televizijskim kamerama da se najavljena plenidba imovine u Kuriru neće sprovoditi jer Kurir nema imovine, već će se ona sprovoditi u Rodićevim kupljenim preduzećima. U prilog svojoj tezi da je na sceni samo "striktna primena zakona", Dinkić je rekao da se još 6.000 firmi nalazi pod prinudnom naplatom poreza, ali da "one nemaju svoj medij, pa time ne mogu ni da manipulišu".
Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, zamenik i generalni sekretar SRS-a, odbacili su sve Dinkićeve tvrdnje.

- Ovo za šta optužujete vlasnika lista Kurir, to vam Mobtel radi godinama. Interesuje me kakva je situacija sa prelivanjem državnog kapitala na firme Bogoljuba Karića. To se obavlja čak i unapred. Koliko ste finansijskih kontrola izvršili u nevladinim organizacijama, kakvi su njihovi prihodi i smete li njima da zaplenite imovinu? Zašto ste se, recimo, u B92 zadržali samo dva sata i još im poklonili zgradu da imaju, sirotani, od čega da žive i gde da prave program - pitao je Nikolić i na kraju izlaganja otkrio da je saznao da su odbačene krivične prijave protiv vlasnika Kurira i da je nadležna poreska uprava poništila svoje prvobitno rešenje o kazni.

- Ali kada smo vam mi govorili o tome, tvrdili ste da lažemo - rekao je Vučić, opominjući Dinkića da sada govori drugačije jer mu tako odgovara. Gensek radikala je, braneći tadašnji zakon o informisanju i kažnjavanje medija, Dinkiću poručio i da između takvog zakona i onoga što on sada radi postoji velika razlika.

- I za sve to je postojao zakon, a ne odluka izvršnih organa vlasti. A mi danas imamo odluku izvršnih organa, odnosno direktno vašu odluku, ministre Dinkiću, da se sa jednim neposlušnim listom obračunate do kraja - naglasio je Vučić. Objašnjavajući o čemu se radi, Vučić je utvrdio da je Dinkić takvu nameru otkrio u nekoliko navrata. - Vi ste, posle duela sa Drakulićem na Televiziji Pink, rekli pred najmanje troje ljudi kako ćete pohapsiti ljude iz Kurira.

Ako sam ovo slagao, ponoviću to i na drugom mestu, pošto ne možete da me gonite za ono što kažem pred skupštinskom govornicom, pa me vi onda tužite, a ja ću vam svedoke dovesti. Takođe ste Sveti Marjanoviću, mom i vašem drugu, rekli 28. februara da ćete uništiti Kurir. Rekli ste doslovce da ćete ih istrebiti - rekao je je Vučić. Njegove navode potvrdio je i Svetomir Marjanović, pomoćnik glavnog urednika Kurira, koji je 28. februara, prvog dana feljtona "Demokratska pljačka Srbije" objavljenog u Glasu, najavio svoj pohod na Glas i Kurir.

- Dinkićeve pretnje počele su tog 28. februara, kada je obećao da će uništiti Radisava Rodića i da se ovaj neće izvući. Veliko finale bila je ponuda da Kurir razmisli o tome da promeni vlasnika i da on već ima nekog spremnog da to kupi. Rekao sam mu da nema potrebe da idemo tako daleko. I poručio mu da zaboravi na tu ideju - posvedočio je Marjanović.

G. Đ.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten