Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  Modeli pravila za komentarisanje i preuzimanje sadržaja
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

13. 03. 2018.

Izvor: Savet za štampu

Modeli pravila za komentarisanje i preuzimanje sadržaja

Dvadeset od analiziranih 70 onlajn medija u Srbiji nema propisana pravila za komentarisanje tekstova, a čak 37 nema pravila za korišćenje svog medijskog sadržaja, pokazala je analiza, koju je, za Savet za štampu, uradila SHARE Fondacija. Istraživanje je obavljeno na 70 portala, od koji 60 prihvata nadležnost Saveta za štampu i trebalo je da pokaže u kojoj meri su onlajn mediji primenili neke od Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju, koje je Savet za štampu doneo krajem 2016. godine.

Izabrana su pravila koja se odnose na komentare čitalaca i preuzimanje medijskog sadržaja kao dve najaktuelnije teme u onlajn medijima, u vezi sa kojima je bilo i dosta javne polemike, ali i dosta žalbi Savetu. Po završetku istraživanja, koje je obavljeno uz finansijsku pomoć Fondacije za otvoreno društvo, izrađeni su i modeli pravila za komentarisanje i prenošenje tekstova, koje će Savet za štampu ponuditi svim medijima, koji ih mogu preuzeti u celini ili prilagoditi svojim potrebama.


Analiza primene Smernica za primenu Kodeksa novinara Srbije u onlajn okruženju u 70 medija / Priručnik za prilagođavanje pravila potrebama onlajn medija
 (pdf)

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten