Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

23. 05. 2005.

Izvor: Dnevnik

Poenta usavršavanje profesije

BEČEJ: Slavlje kraj Tise, kakvo i dolikuje jubileju Društva novinara Vojvodine. Proslava 60. rođendana vojvođanskih novinara ostaće u lepom sećanju svima koji su na njoj bili, jer je domaćin Bečej, još jedanput potvrdio veliko gostoprimstvo. Ako je u početku nekome zasmetalo što je u pozivnici pisalo da će se sve održati u hotelu „Bela lađa", kasnije se uverio da je sve funkcionisalo u najboljem redu i u restoranu „Nada", koji radi u okviru Doma vaterpolista kraj termalnog bazena.

Aktuelni predsednik Društva novinara Vovjodine Slobodan Jakovljević je nadahnuto govorio o jubileju i istorijatu vojvođanskog novinarstva ne zaboravljajući da naglasi da je bilo tokom šest decenija lepih, ali i teških trenutaka. Nikome nije zasmetalo ni to što se sa slavljem „poranilo". Jer, pravih 60 godina aktivnog rada DNV navrašva se, upravo, danas, pošto je 23. maja 1945. godine osnovano Veće novinara Vojvodine, koje je 1970. godine preraslo u Društvo novinara Vovjodine, a uvek kao sastavni dso Udruženja novinara Srbije.

Nadahnuta je bila i beseda predsednika Skupštine Srbije Predraga Markovića, koji je ovom prilikom, na kratko, zaboravio političke govore i osvrnuo se na profesiju čiji je gost bio. A jedno vreme se i sam bavio istim poslom, pa mu novinarstvo nije „nepoznanica". U dva navrata. Prvi put četiri meseca, pa je bio smenjen, a drugi put godinu dana, pa je sam podneo ostavku. Kako naglašava, ne zna kada je bilo gore.

Pokrajinski sekretar za informisanje Milorad Đurić je do reči došao tek na pres konferenciji po završetku svečane sednice Skupštine DNV, kada je od pojedinih kolega, uslovno rečeno, prozvan da odgovara na neka pitanja, poput privatizacije u sferi informisanja, divljanju radio stanica na našim prostorima, finansiranju i pitanju beneficiranog radnog staža novinara.
Na ovo poslednje pitanje, uvek aktuelno u našem novinarstvu, konkretan i jasan odgovor dao je Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

- Nigde, ama baš nigde, na kugli zemaljskoj nema beneficiranog staža za novinare, pa otuda je iluzorno očekivati da će to biti slučaj u našoj zemlji. Mi moramo da se izborimo da nam se omogući usavršavanje u profesiji, da nam rad bude adekvatno vrednovan kroz lična primanja, da nam se produži, sventualno, godišnji odmor - primetio je Nino Brajović.
Pre nego se prešlo na „treće poluvreme" uz bogatu trpezu, za slavljenike i goste priređen je „mini" kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD „Đido" i MKUD „Petefi Šandor" iz Bečeja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten